El gran bazar del ferrocarril narra un viatge increïble en tren per l’Àsia: “Desde que era niño, cuando vivía cerca de la vía férrea de la compañía Boston & Maine, raras veces oí el paso de un tren sin sentir deseos de montar en él.” És amb aquestes paraules que l’autor comença aquest fantàstic relat.

Paul Theroux, conegut pels seus llibres de viatge i per les seves novel·les, va sortir de Londres a mitjan dels setanta per fer un recorregut en tren que el va portar a Istanbul, a l’Iran, a l’Índia, a Sri Lanka, a Laos, al Vietnam quan encara la guerra no havia acabat del tot, i després a la Xina i al Japó. D’allà, un vaixell mercant el va portar fins a Vladivostok, a Rússia, per fer tota la ruta del transiberià fins a Moscou.

De Vietnam, per exemple, explica: “La línia discurría, a lo largo de la bella costa que muy pocos de nuestros reacios jenízaros han alabado, de Saigón a Hanói, pero ahora está hecha pedazos, como un gusano cortado para servir de cebo, con una sección aquí y otra allá retorciéndose con señales de vida. El Vietcong la destruye mediante minas, incluso con más furor desde el alto el fuego (que, quiérase o no, resulta un doloroso eufemismo); también la vuelan algunos camioneros, terroristas ávidos de dinero…”

Amb molt poques parades i gairebé anant sempre en tren, l’autor descobreix la vida de tots els països per on passa, la gent, els paisatges, els costums que tothom trasllada dins els compartiments d’uns trens no sempre en gaire bon estat.

El llibre, publicat l’any 1975, fa venir ganes d’enfilar-se en un tren amb la motxilla a l’esquena. Val la pena també conèixer altres obres de l’autor, com En el gallo de hierro, de la qual ja vaig escriure en aquesta mateixa secció de L’Escriba.

AnteriorTots els guanyadors de la 90 edició dels Oscars
Següent‘Contes per a les nits de lluna plena’
Avatar photo
Vaig estudiar Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i soc professora de llengua i literatura catalanes. Llegeixo molt, escric i viatjo tant com puc. He publicat una novel·la, "Abraçaràs el riu i sabràs qui ets (Llunydelramat 2022) i un llibre de viatges, "De Vancouver a Whitehorse" (El Toll, 2016). M'agrada compartir el que llegeixo al compte d'instagram @llibretes_i_llibres