El coronavirus ho ha posat tot del revés i hi ha moltes coses que se n’han anat en orris, fins i tot, el club de lectura de L’Escriba, que s’ha convertit en un club de lectura virtual. Aquest mes hauríem d’estar llegint un altre llibre, però la pandèmia ens ha posat a les mans, amb molt d’encert, L’instant precís, un llibre escrit per Albert Gassull i editat per Llibres del Delicte que ha fet tornar el nostre club de lectura a la novel·la negra.

En aquesta novel·la l’Albert Gassull ens presenta l’Álex, un fotògraf de guerra que viu a Barcelona com un peix fora de l’aigua. El seu dia a dia el passa fent unes fotos que no l’acaben d’omplir a nivell professional, i s’entreté amb relacions sexuals esporàdiques, ingerint altes dosis d’alcohol i flirtejant amb les drogues. Però tot canvia quan apareix a la seva vida la Mariana, un noia colombiana que ho farà saltar tot pels aires.

Però la novel·la no només ens ofereix una trama addictiva que ens porta a córrer per les 300 pàgines a un ritme vertiginós per esbrinar com acaba tota aquesta història posada en marxa per la Mariana, sinó que també hi podem veure un fort component de crítica social en una subtrama que encongeix el cor i que té com a protagonistes els sensesostre de la ciutat de Barcelona i les històries que hi ha darrere de cadascun d’ells.

La culpa també està molt present al llarg de la novel·la i la reflexió al voltant d’aquest tema apareix de forma recurrent però en la justa mesura. Aquest element ens ajuda a entendre i a endinsar-nos una mica més en el personatge de l’Àlex, però alhora ens permet reflexionar sobre la pròpia culpa i els mecanismes que s’engeguen per gestionar-la, afrontar-la, esquivar-la…

I si parlem d’elements recurrents, no podem oblidar-nos de la música. El jazz fa acte de presència en molts moments de la novel·la, de manera que els lectors poden endinsar-se encara més en la seva lectura si a més s’ajuden de l’oïda. Els més valents poden recórrer a la llista de Spotify que el propi autor ha fet per tal que puguem capbussar-nos en la lectura.

Només em queda animar-vos a participar en el Club de lectura. Per fer-ho, podeu demanar el llibre enviant un correu a b.manlleu@diba.cat. Després de llegir-lo, ens trobarem virtualment per comentar-lo amb el mateix autor. La cita tindrà lloc el proper 19 de maig a les 19.00h. Us hi espero!

Agradarà a…

Als que busquin una novel·la d’aquelles que enganxen. Als que gaudeixen d’una bona dosi de violència.

No agradarà a…

Als que no els agradi la novel·la negra. Als que busquin un final de conte de fades.

 

foto portada: freepik

AnteriorCrítica de “Nevia”. D’A Film Festival Barcelona
Següent“L’última lliçó” que ens dona Yoshinori Noguchi
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.