L’era de la literatura digital

3087

L’època del Renaixement Europeu va ser una era de grans avanços científics i tecnològics, alhora que socials i culturals. Va ser aquest període històric el que va presenciar l’aparició al món d’un invent que canviaria la vida a moltes persones, sinó a totes. Es tracta de la impremta. Aquest és un invent atribuït a l’inventor Johannes Gutenberg (malgrat la polèmica d’alguna contradicció escrita). L’impremta va resultar ser un invent innovador que agilitzaria la tasca de còpia de recursos escrits i que alhora permetria a molta gent, ja no només a la noblesa, créixer i enriquir-se culturalment. El preu del llibre o impressió (ja que la premsa també es va veure molt enriquida) es veuria abaratit i per tant podria passar per més mans de les que fins llavors s’havien pogut permetre.

Books vs. eBooks - Flickr (Alicia Llop)
Books vs. eBooks – Flickr (Alicia Llop)

Des de llavors la impremta ha viscut moltes millores i evolucions i avui en dia podem obtenir tantes còpies com ens faci falta d’un volum sense perdre gaire temps ni esforç. Però ara, a les portes del segle XXI, ha tornat a arribar una nova bomba evolutiva al món de la lectura: els lectors digitals. Aquests petits aparells electrònics emulen completament el que són les pàgines d’un llibre. Utilitzen el que se’n diu tinta digital per tal de tenir una aparença i una lectura tant similar i còmode com si es fes en paper normal.

L’aparició dels lectors digitals ha jugat un paper bastant comparable al que va suposar l’aparició de la impremta. Ara bé, com tots els invents de la història comporta avantatges i inconvenients. Si entreu a la xarxa, de ben segur que podreu passar una bona estona llegint fòrums, debats i comentaris de pros i contres. Fem una llista dels principals del llibre digital contra llibre en paper:

  • Edicions especials: paper.
  • Edicions de butxaca barates o best sellers: format electrònic.
  • Llibres gruixuts o incòmodes de transportar: format electrònic.
  • Problemes de vista: format electrònic.
  • Llibres en altres idiomes: format electrònic.
  • Llibreria i Sant Jordi: paper.

Això és només una visió objectiva del que podria ser l’ús del paper o digital dels llibres. És cert que cada persona s’adaptarà més o menys ràpidament a les noves tecnologies. I això és una cosa que ja no només depèn de l’edat sinó de la sensibilitat i comoditat de cada persona. Ara bé, i a mode de predicció, potser podem dir que tot i que les versions impreses mai aconseguiran desaparèixer del tot, cada vegada més gent acabarà llegint de manera quotidiana amb un suport electrònic, ja sigui ordinador, llibre electrònic, tauleta o mòbil. S’accepten apostes!

AnteriorEn pell de l’altre
SegüentDobrin Plamenov: “Els directors que exploten al màxim el llenguatge cinematogràfic són inadaptables”
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.