Sinopsi
Aquest llibre de Maurice Maeterlinck editat per Ariel ens permet entendre les abelles des de dins del rusc i ens ensenya a veure amb ulls d’abella per poder entendre perquè actuen així, perquè viuen en comunitat sota les ordres d’una reina, perquè neixen predestinades a desenvolupar una feina concreta…
Les abelles són uns animals amb un gran sentit comunitari i cada rusc té una personalitat diferent. N’hi ha de més tranquils, de més agressius, de més atrevits… El que no canvia mai és aquest sentit de treballar conjuntament pel bé de la comunitat.
Una de les característiques més conegudes dels ruscs de les abelles és l’existència d’una reina. La reina és l’única encarregada de pondre els ous, de manera que la reproducció és la seva feina. Altres abelles s’ocupen d’alimentar-la i construir-li el niu, així com de defensar-la fins la mort. La part més desconeguda de la reina és que és esclava de la feina i si no actua com s’espera, la seva comunitat la matarà: “su pueblo la sirve y la venera, sin olvidar que no se somete a su persona, sino a la misión que desempeña”. Per esdevenir reina és molt important l’alimentació que aquestes reben i les estances on es ponen els ous. Si una larva obrera s’alimentés i es poses en una cel·la espaiosa es convertiria en reina. La reina passa la seva vida tancada al rusc, sense poder sortir a l’exterior. Només surt una vegada, quan fa el vol nupcial, on escull el mascle i es queda el seu esperma guardat en l’espermateca. El mascle mor, però una vegada la reina té l’esperma guardat per pondre tots els ous.
Al meu parer…
Aquest llibre fa una gran feina de divulgació en donar a conèixer uns animals tan enigmàtics i curiosos. Es nota que l’autor coneix el tema i es recolza en les publicacions de molts altres autors per explicar les seves idees. No obstant això, pel meu gust, l’explicació divaga molt i es desvia cap a altres temes. Per altra banda, hi ha massa abundància d’adjectius i de filosofia.
Una de les grans reflexions que ens deixa el llibre gira al voltant de l’apicultura, ja que ens explica que va aparèixer quan l’home es va fer l’amo de les abelles (“el hombre hace lo que quiere y obtiene de elles lo que desea” ), però des de la ignorància, perquè encara ens queda molt per descobrir sobre les abelles; ens queda molt per entendre-les i comprendre perquè actuen com ho fan, “las abejas van más lejos de lo que pretende ese mismo dios, y no piensan sino en cumplir… el deber de su rareza”.
Aquest llibre ens mostra bona part del món interior de les abelles, un món que en general desconeixem i ens desconcerta. I com el mateix autor explica, encara queda molt per descobrir.