La profecia de Ray Bradbury

1898
La profecia de Ray Bradbury
Imatge extreta d’elperiodico.com

Aquesta setmana l’Estat Islàmic ha atacat de nou. Per sort, aquesta vegada no hi ha hagut cap víctima humana, però desgraciadament qui ha hagut de “pagar els plats trencats” ha estat la cultura, la literatura i l’art.

Almenys 8.000 llibres i manuscrits antics han “mort” cremats a al biblioteca pública de Mossul. Aquesta vegada ISIS ha fet explotar una biblioteca que es va crear l’any 1921 i que contenia llibres i manuscrits d’un valor incalculable. Ara bé, no tot es redueix al valor monetari, sinó a tots aquells escrits i coneixements que la humanitat acaba de perdre, a aquells textos que han passat a ser escrits extingits per la pròpia mà humana.

Els manuscrits destruïts eren del segle XVIII, i entre aquestes víctimes hi havia llibres siríacs que van ser impresos a la primera impremta que va tenir el país, obres que pertanyien a l’època otomana, diaris iraquians de principis del segle XX… A part de la destrossa de llibres, també hi va haver una gran destrucció d’objectes i obres artístiques entre les quals hi havia astrolabis àrabs i altres objectes de gran valor històric.

Ray Bradbury ja havia “pronosticat” una crema de llibres a la seva famosa obra Farenheit 451. Crèiem que d’aquelles epopeies dels bombers en aquella distòpia futurista n’aprendríem alguna cosa i que no cometríem els errors que la humanitat va cometre durant aquelles èpoques fosques (la Inquisició, la Conquesta i altres episodis obscurs). No ens podem permetre perdre aquestes relíquies i ni la religió, ni l’economia, ni la política haurien de ser les armes i els arguments per aquesta destrucció massiva.

AnteriorCatul
SegüentJoan Roca: “Llegir us farà savis; aquest país necessita molts savis i li sobren un munt saberuts”
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.