L’exitosa saga Discmón creada per sir Terry Pratchett s’ha estrenat en català amb la novel·la ‘Guàrdies! Guàrdies!’, una oportunitat inigualable per (re)descobrir aquesta meravellosa saga de fantasia plena d’humor, sàtira i aventures.

A vegades, cal fer un pas endavant i trobar solucions als greuges existents en els nostres dies, com per exemple que una saga de novel·les com la del Discmón fos encara inèdita en català, quan des dels seus inicis ha venut més de 80 milions de llibres en més d’una trentena d’idiomes. L’editorial Mai Més va entomar el repte i, des del novembre, ja trobem a les llibreries les primeres obres de la col·lecció Refugi A’Tuin: Primer es va publicar ‘Guàrdies! Guàrdies!’ i poc després la va acompanyar ‘Igualtat de Ritus’, de la qual us en parlem a L’escriba.

Començar la prolífica saga de Terry Pratchett per ‘Guàrdies! Guàrdies!’ és, segurament, un dels millors encerts a l’hora d’endinsar-se al Discmón. Si bé no és la primera novel·la de la saga (la primera va ser ‘The Colour of Magic’, l’any 1983), sinó la vuitena, el fet que no s’hagi de llegir la saga estrictament en l’ordre de publicació permet començar per una de les novel·les que descriu millor l’univers fantàstic ideat per l’autor britànic. Alhora, és l’inici d’un subgrup de novel·les de la saga centrada en els personatges de la guàrdia d’Ankh-Morpork.

Quan coneixes la idiosincràsia del Discmón, i la presència que hi tenen la màgia i les criatures fantàstiques (dracs, nans, bruixes…), penses que hi pot passar qualsevol cosa. De fet, no n’hi ha per menys: la premissa inicial és que tot s’esdevé en un món pla i circular que descansa sobre quatre elefants transportats, en la immensitat de l’univers, per A’Tuin, una tortuga gegant voladora. Com a teoria científica per a un món real, fa aigües per totes bandes, cal dir-ho, però banquem fort la proposta per a un món fantàstic. Hem vingut a jugar, carai.

Ara bé, un cop acceptats els principals punts de fantasia sobre els quals pivota la saga, el lector pot trobar a les seves pàgines un ampli ventall de personatges, temàtiques i situacions que li són familiars, però que es portem al límit en pro de la sàtira i l’humor. I és que aquesta és una de les característiques de més valor de l’obra de Pratchett: la capacitat de dibuixar-te un somriure latent que es fa visible cada cop que caces al vol una broma entre línies.

A ‘Guàrdies! Guàrdies!’, que pot ser considerada una novel·la de tall policíac, comencem acompanyant Safanòria, un ‘nan’ que ha crescut un xic més del compte, en el seu ingrés a la guàrdia de la ciutat d’Ankh-Morpork. El cos de seguretat, que és un desastre el miris per on el miris, no està preparat per a la rectitud del jove Safanòria, i exigirà el millor d’un erràtic capità Sam Vimes per fer front a un drac invocat per una organització secreta.

Al llarg de les pàgines del llibre, ens trobem amb una sàtira evident a l’anhel de poder de les elits i a la manca de moralitat en un sistema funcional però clarament corrupte i decadent. Les picades d’ullet de l’autor en aquests temes, i en d’altres, són nombroses i, com les bromes i jocs lingüístics, es troben per tot el llibre amb referències que alguns cops són molt clares i d’altres més subtils.

La lectura de ‘Guàrdies! Guàrdies!’, en definitiva, és molt recomanable per tots els que vulgueu descobrir (o redescobrir) el Discmón i fer-ho, aquesta vegada, en català. L’acció, l’estil i els diversos graus de complexitat de l’humor i de la sàtira present al llibre fan que sigui apte tant per un públic adolescent com per lectors adults, que fruit de la seva experiència sabran trobar-hi idees i referències subtils que enriquiran la seva lectura.

Si algú us diu que la probabilitat de que us agradi el llibre, és d’una entre un milió, alegreu-vos, teniu al davant un lector apassionat del llibre!

Agradarà:

Als lectors joves que senten delit per les novel·les d’aventures, els entorns medievals…

Als adults que senten pessigolles quan llegeixen El Senyor dels Anells, Joc de Trons…

Als terraplanistes (Un món pla és possible, clar que sí! No defalliu, estem amb vosaltres!)

AnteriorAquest divendres al cine…
Següent‘Igualtat de ritus’, una reivindicació feminista i fantàstica
Avatar photo
Sóc periodista i treballo en l'àmbit de la comunicació corporativa, la informació esportiva i la maquetació web. El meu temps lliure és tan limitat i es reparteix entre tantes passions culturals i d'oci (literatura, cinema, teatre...) que segurament no en dominaré mai cap.