Ahir es va desvelar qui va ser la guanyadora del premi Princesa d’Astúries de les lletres. Sí, guanyadora. La meva sorpresa perquè fos femení em va fer emprenyar amb mi mateixa. Però de seguida va deixar pas a l’eufòria. Feia deu anys que cap escriptora no aconseguia aquest premi de les lletres i Fred Vargas (pseudònim literàri de l’autora francesa Frédérique Audoin-Rouzeau) es va imposar. Però vaig tenir doble sorpresa, i és que, amés de ser dona és escriptora de novel·la negra! Sí, senyora!

Nascuda el 1957, es va dedicar anys a la recerca científica dins el camp de l’arqueologia. Però el 1986 va publicar la seva primera novel·la, Les jeux de l’amour et de la mort. Més tard, al 1991, va arribar el primer cas del seu detectiu, en aquest cas comissari, en Jean-Baptiste Adamsberg publicat al català per Amsterdam Llibres sota el títol L’home dels cercles blaus i traduït per Anna Torcal i Salvador Company.

Vargas és una experta de la novel·la negra, però a part de crear unes trames criminals impecables també construeix uns personatges secundaris i unes subtrames que amaneixen una acció trepidant i addictiva. És per aquests motius, i molts d’altres, que se la considera una de les novel·listes negres més influents i rellevants del gènere arreu del món.

Enhorabona al negre, enhorabona a les dones escriptores, i enhorabona a les lletres!

Anterior‘Les boles del drac’, de Vicent Marco i Raúl Salazar
Següent‘Gossos i llops’, Hervé le Corre
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.