Des de L’escriba ens fem ressò dels actes que van tenir lloc el dia 1 d’octubre de l’any passat, els quals van tenir com a conseqüència l’empresonament d’alguns dels nostres polítics electes democràticament per dur a terme l’acte més democràtic de tots: la votació. El dret a decidir el nostre futur els va costar la presó preventiva, la qual ja fa massa temps que dura i en d’altres casos un exili que no sabem quan acabarà. En solidaritat amb els presos polítics i els polítics exiliats i com a acte reivindicatiu en contra de la judicialització de la política i d’abordar des d’una posició jurídica un problema que hauria de buscar una solució política, el film challenge o repte cinefil aquest mes està dedicat a pel·lícules ambientades a presons. N’hi ha per a tots els gustos i per a tots els públics.

Cadena perpetua

L’Andrew Dufresne (Tim Robbins) és acusat de l’assassinat de la seva dona, i despres de condemna a cadena perpètua és condemnat i enviat a la presó de Shawshank. Amb els pas dels anys aconseguirà guanyar-se la confiança del director de la presó i alhora el respecte dels seus companys, entre els quals ocupa un lloc destacat Red (Morgan Freeman). Amb els anys aconseguirà trobar la manera d’escapar de la presó.

Amb 7 nominacions als Oscar i dues als Globus d’Or, és una de les pel·lícules ambientades en una presó més famosa de tots els temps.


El experimento

Mitjançant un anunci al diari, es busquen 20 voluntaris per fer un experiment. Un cop seleccionats els 20 subjectes, es divideix el grup en presos i guardes i se’ls obliga a assumir aquests rols en un recinte que recrea una presó durant dues setmanes. L’objectiu de l’experiment és observar el comportament humà davant d’aquesta situació extrema. L’experiment aviat es desviarà i esdevindrà fora de control quan ambdós grups s’ho prenguin massa seriosament.

Nominada als Premis de cinema europeu, als Premis de cinema alemany entre altres.


Chicken run: evasión en la granja

Al 1959, a Yorkshire, la tranquil·la vida del galliner sembla complaure a tots els seus habitants. El menjar és abundant i tenen un sostre. Tot i així, la gallina Ginger està lluny de compartir l’opinió de les seves companyes: ella somia amb un espai més ampli i lluny de la llibertat. Així doncs, cada dia intenta, sense èxit, escapar-se del corral en el que viuen. L’esperança arribarà quan arribi al corral un gall lliure, en Rocky, que ensenyarà a les gallines a volar i finalment fugiran, ja que la senyora Tweedy ha decidit cuinar-les i posar-les a cassola.

Nominada als Globus d’or, als BAFTA i aclamada per la crítica.


Celda 211

El dia que en Juan (Alberto Ammann) comença a treballar en el seu nou destí com a funcionari de presons, es veu atrapat en un motí a la presó a la qual ha estat destinat. Per sobreviure decideix fer-se passar per pres per salvar la seva vida i posar fi a la revolta encapçalada pel temible Malamadre (Luís Tosar). Ben aviat les coses es posaran difícils dins de la presó.

Després de 16 nominacions als premis Goya, finalment es va endur 8 estatuetes. També va estar nominada als Premis del cinema europeu.


El expreso de medianoche

Billy Hayes (Brad Davis), es un jove americà que es detingut a Istanbul quan es disposa a pujar a un avio amb uns quants paquets de haixix. Acusat d’un dels delictes més greus de Turquia, Billy és condemnat  a quatre anys de presó, on patirà les atrocitats pròpies d’un sistema penitenciari brutal i inhumà.

La pel·lícula va rebre dos Oscars, 5 Globus d’Or, 3 premis BAFTA i va estar nominada a la Palma d’Or al Festival de Cannes.

 

AnteriorPalmarès del 66è Festival de San Sebastián
SegüentETC TEATRE. Tornar
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.