Ens llegeixes un conte?

2141

flick de josemanuelerre

És dissabte ben d’hora al matí i en Martí i la Clara ja estan desperts. En Martí i la Clara són dos germans bessons; per això s’assemblen tant: tots dos tenen els cabells castanys, el nas petit i la boca riallera. A tots dos els agrada molt jugar i els encanta viure aventures. De fet, avui en viuran una de ben especial!

Havent esmorzat, en Martí i la Clara no saben què fer: és dissabte i avui no han d’anar a l’escola. Van a l’habitació de jugar però no troben cap joguina que els faci el pes. És llavors quan decideixen agafar la pilota i pujar dalt al terrat. Les escales per pujar-hi són llargues i estretes i sempre que hi pugen els sembla que els porta a un lloc màgic… Quan arriben a dalt es posen a jugar a pilota però al cap de poc comencen a caure unes gotes tan grosses….! Per aixoplugar-se obren la porta del terrat que els porta a les golfes i s’hi fiquen dins. És una porta que està una mica feta malbé perquè sempre hi toca el sol i la pluja, el vent i la boira. Allà dins, però, no hi fa ni fred ni calor!

Sembla que encara vol ploure una estona més i en Martí diu a la Clara que poden anar a mirar què hi ha dins les golfes. Les golfes és el lloc on els seus pares hi desen tot allò que ja no fan servir. A ells, però, a vegades els agrada remanar-hi i intentar trobar un segon ús a les coses. S’endinsen pel passadís que els porta fins a l’habitació i quan obren el llum els apareix al davant un món ple d’objectes fantàstics: una bicicleta vella de l’avi, un cove de vímet ple de joguines de quan ells eren més petits, una caixa plena d’estris per anar a la platja… tot això ja ho coneixen però avui es fixen que al fons de tot hi ha una prestatgeria que no havien vist mai… S’hi acosten i veuen que està plena de llibres… N’agafen un, li treuen la pols i l’obren. Està ple de paraules però no les entenen pas totes… tot just ara han començat a aprendre a llegir una mica a l’escola i encara se’ls fa difícil comprendre tot el que hi diu. Per això decideixen anar a buscar ajuda.

Com que ja no plou, surten de les golfes amb el llibre a la mà. Es troben el gat dalt del terrat i pensen que potser ell els pot ajudar. La Clara no n’està gaire convençuda però ho intenten…

– Mixet, ens ajudes a llegir aquest llibre, sisplau?

– Mèu…!

El gat es mira el llibre, miola, s’estira per treure’s la mandra de sobre i marxa enllà…

Després, baixen al pis, es troben l’àvia i li ensenyen el llibre.

– Àvia, ens ajudes a llegir aquest llibre, sisplau?

– No puc pas, ara! He d’acabar de fer el dinar! Aneu a parlar amb l’avi!

A l’avi el troben a l’hort arreglant unes flors i regant els tomàquets.

– Avi, ens ajudes a llegir aquest llibre, sisplau?

– No puc pas, ara! He d’arrencar les males herbes del jardí abans de l’hora de dinar! Aneu a parlar amb els vostres pares!

En Martí i la Clara no desesperen i decideixen anar a buscar el pare o la mare perquè els ajudin. Volten tota la casa amunt i avall, mirant tots els racons però no els troben… Pregunten a l’àvia on són i ella els contesta que han sortit a comprar verdures a mercat.

Amb tant de moviment ja se’ls ha fet l’hora de dinar. Els pares arriben de mercat i tots junts seuen a taula. Els dos germans estan moixos, els pares i els avis ho veuen i els pregunten què els passa.

En Martí els explica que han trobat un llibre però que no el poden llegir perquè hi ha moltes paraules que no entenen i ningú els vol ajudar. Llavors, el pare, la mare, l’avi i l’àvia, es miren i decideixen que cada dia un d’ells s’asseurà amb en Martí i la Clara i els ajudarà a llegir la història que més els agradi.

I no només això, sinó que també faran una llibreta on puguin dibuixar-hi i apuntar-hi tot de coses sobre aquestes històries que sentiran!

 

[td_text_with_title custom_title=”Fem una llibreta”]

Vosaltres també podeu tenir una llibreta com la que la família d’en Martí i la Clara els han ajudat a fer per poder-hi dibuixar i escriure tot allò que vulgueu dels vostres contes!

Nosaltres ja n’hem fet una:

llibreta

Us n’ensenyem:

Material necessari

  • Cartolina
  • Fulls de paper
  • Tisores
  • Màquina de fer forats
  • Un cordill

 

Primer pas. Haurem de retallar la cartolina en dues parts iguals. La seva mida serà la mida de la nostra llibreta, pot ser més gran o més petita.

Segon pas. Retallem els fulls de la mateixa mida que la cartolina. Mirem d’aprofitar-los al màxim! Nosaltres hem partit fulls DIN-A4 en quatre parts i hem tallat la cartolina de la mateixa mida i així no ens sobren fulls.

Tercer pas. Fem dos forats a tots els fulls i a les cartolines. Per aquests forats serà per on passarà el cordill.

Quart pas. Fem un plec amb tots els fulls i una cartolina a davant i l’altra darrere.

Cinquè pas. Passem el cordill pels forats i hi fem un nus o un llaç.

I ja tenim la nostra llibreta!

AnteriorOlívia
SegüentEl llindar de l’eternitat – Ken Follet
Avatar photo
Llicenciada en psicologia clínica, encara que el meu àmbit laboral és l’educatiu. M’encanta explicar contes i que me n’expliquin (un mai és prou gran pels contes!). Segurament llegeixo menys del que m’agradaria, tot i que si m’he de decantar per un gènere, em quedo amb la novel·la negra.