Els booktubers: la nova forma de conèixer i recomanar literatura

2082

Aquesta vegada Youtube ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a una nova revolució literària: la dels booktubers. Els booktubers són grups literaris formats generalment per nadius digitals i que han substituït els clubs de lectura per vídeos casolans. Els seu objectiu és compartir el plaer de la lectura a través de crítiques i recomanacions.

Els joves aficionats a la lectura han trobat una nova manera d’expressar-se i fer-se sentir, tot compartint les seves experiències lectores amb altres amants d’aquesta pràctica. Llegeixen el que els apassiona i ho comparteixen amb els altres, però la seva passió va més enllà de les pàgines tintades perquè penetren amb força als mons de la ficció i reviuen moments d’aquestes històries. Comparteixen opinions, dubtes, suggeriments i crítiques de manera que els permet interactuar amb els seus lectors, seguidors i oients creant així una xarxa virtual d’intercanvi d’opinions. Si fins ara coneixíem la crítica escrita o els clubs de lectura, ara haurem d’estar ben pendents d’aquesta revolució perquè les opinions ens arribaran en format vídeo.

El fenomen booktuber fa quatre o cinc anys que existeix, especialment en el món anglosaxó. Però al nostra país va entrar, i amb molta força,  a mitjans del 2013. Uns dels pioners en el nostre país són en Bernat, la Marta, la Nessie i l’Alby. Aquest grup de joves gestionen tres canals de youtube amb més de 300 seguidors. Nosaltres us convidem a visitar-los i compartir opinions amb ells:  Perduts entre llibresRecomanacions de llibres i El món és un mot.

Us deixem un petit repàs als booktubers que va fer TV3.