Feia temps que teníem ganes de veure The Terror. Ens havien parlat molt d’ella, però ens n’havíem oblidat entre tantes sèries i més sèries que surten cada setmana a les plataformes streaming. AMC, després de l’èxit de The Walking Dead, va planejar tornar a rodar, però aquest cop treballant en històries de terror sobrenatural i thrillers des de la perspectiva del drama històric. Comentem les dues primeres temporades de The Terror. Les podeu veure a Amazon Prime Video.

 

TEMPORADA 1

Inspirada per un best-seller de Dan Simmons –qui a més exerceix de productor executiu juntament amb Ridley Scott–, aquesta primera temporada ha conquerit la crítica internacional.

Al llarg de 10 capítols, explica la història real coneguda com “l’expedició perduda de Franklin”, un viatge fallit que va començar a Anglaterra el 19 de maig de 1845 i que pretenia travessar i explorar el pas del nord-oest. La tragèdia va arribar quan els dos vaixells –l’HMS Terror i l’HMS Erebus– van quedar atrapats al gel a l’estret de Victòria, prop de l’Àrtic canadenc, el qual finalment va segar la vida dels 129 exploradors a bord.

Aquesta gran temporada de l’AMC està creada per David Kajganich (True Story i A Bigger Splash) i per Soo Hugh (The WhispersThe Killing) i ens narra com la tripulació haurà de sobreviure entre la fam, la hipotèrmia, la pneumònia, la tuberculosi, l’escorbut, l’enverinament per plom, el canibalisme i un misteriós depredador anomenat “Tuunbaq” (ésser mitològic dels esquimals en llengua inuit), el qual visita sovint l’expedició amb ànsies de sang.

Deixant de banda la magnífica interpretació i la creació dels personatges, cal destacar també la recreació de l’Àrtic, la qual va ser rodada a platós i escenaris naturals de Budapest i de Croàcia. També destaca la il·luminació, o en moltes ocasions l’escassa llum, la qual té un gran pes en la història. Van haver de necessitar tres directors de fotografia per crear aquesta atmosfera tan opressora.

En aquesta temporada, els gènere històric, el thriller i el terror es fonen amb un component màgic. Altament recomanable en molts sentits. Un plaer visual i angoixant en què el veritable monstre és l’ésser humà i les seves debilitats.

Mira el tràiler: 

 

T’agradarà: l’analogia amb The Thing de John Carpenter i la interpretació d’actors com Jared Harris i Tobias Menzies.

No t’agradarà: que només hi hagi 10 episodis.

 

TEMPORADA 2

Creada pels showrunners Alexander Woo i Max Borenstein, aquesta segona temporada no té res a veure amb la primera. Aquí no trobem vaixells atrapats al gel, ni actors britànics. Es subtitula Infame i se centra en la vida d’una família d’origen japonès que viu als Estats Units durant un període molt concert. El moment històric és el bombardeig de Pearl Harbour, l’entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i el final de la mateixa amb les bombes d’Hiroshima i Nagasaki. El que no és tan conegut és què va passar amb la comunitat de ciutadans nord-americans d’origen japonès durant aquest període. Què va passar amb tots ells? Doncs la trista realitat és que ho van perdre tot, van ser acusats de traïdors i espies i portats a camps de concentració repartits per molts llocs d’Estats Units i de Canadà el 1942.

En aquesta segona temporada, la mescla de la realitat amb un to metafísic o paranormal és el que torna a atrapar l’espectador. A més, el rigor amb què es mostren els fets històrics és ja marca de la casa. En aquesta nova tanda de capítols, el camp de concentració és l’escenari on es produeixen algunes morts i on la trama segueix els esforços del protagonista (Derek Mio) per entendre i combatre el malvat esperit. Una història plena d’elements del folklore japonès com els “bakemono” (un esperit que canvia de forma) i els “yurei” (fantasmes de persones mortes) que terroritzen constantment a la seva família entre els filats del camp.

Segurament no és tan rodona com la primera temporada, però el punt de ficció paranormal japonesa amb venjances des del Més enllà, possessions instantànies, fotografies borroses i moviments elèctrics espasmòdics sempre agraden als fans del fantàstic.

De fet, The Terror (tant la primera com la segona temporada) tracta sobre la supervivència de la comunitat. Ja sigui la tripulació dels vaixells atrapats a l’Àrtic com de la família Nakayama, capaços de lluitar contra els elements o els fantasmes del passat.

Mira el tràiler: 

T’agradarà: el transfons històric i tornar a veure a George Takei (el Sulu d’Star Trek).

No t’agradarà: els efectes especials digitals estan poc treballats en algunes seqüències.

AnteriorGuanyadors Oscars 2021
SegüentEl fred que ve abans de la calor: L’edat de gel
Avatar photo
De petit em divertia amb el meu germà rodant pel·lícules en Súper 8. Visc permanentment enamorat de Wilder, Kurosawa, Ford, Chaplin, Welles, Leone, Kubrick, Berlanga, Spielberg, Lynch i Hitchcock. El meu racó preferit de la casa és la meva butaca on, sempre ben acompanyat de bona música, devoro llibres i còmics. Sèries? ‘Star Trek’, ‘The Twilight Zone’, ‘Northern Exposure’, ‘Breaking Bad’ i ‘Game of Thrones’. M’agrada pensar que vivim envoltats de Cultura.