El film escrit i dirigit per Pau Cruanyes, Gerard, Vidal, Ignasi Àvila i Eudald Valdi es va estrenar el passat divendres dia 12 de març del 2021 i és una de les pel·lícules nominades a Millor Pel·lícula als Premis Gaudí, que celebraran el diumenge 21 de març del 2021. De fet, han estat nominats a diversos premis de renom com el REC Festival 2018, el Festival de San Sebastián 2019, el Festival de Málaga 2020 i els Premis Goya 2021. A Màlaga van guanyar les biznagas de plata de Millor direcció i millor actor.

Quan dir adéu costa, la fugida és la millor solució possible pels protagonistes de Les dues nits d’ahir (2020) per trobar respostes inexplicables. Després de la mort accidental d’en Pol, l’Eric (Oriol Llobet) diposita les cendres del seu amic a una carmanyola, les roba i s’aventura amb en Marcel (Arnau Comas) i l’Ona (Judit Cortina) cap a la Costa Brava perquè se les emporti el vent amb olor de mar. Junts viuran un comiat íntim, emotiu i dolorós. Un viatge en cotxe que els ajudarà a negar, per unes hores, la realitat i viuran en una bombolla. Però a la vegada, un viatge interior per buscar cadascú el seu propi camí i el seu procés de dol.

La road movie és una al·legoria de la mort, la foscor i la lluita dels sentiments d’enuig i tristesa, però també de la idea de seguir endavant i tirar carretera amunt. Per això, els tres amics experimenten una buidor inesperada que intentaran omplir amb accions estúpides acompanyades d’alcohol i drogues sense aconseguir-ho, però sí que els ajudarà el crit de la ràbia més pura i salvatge. En Pol ja no hi és i res farà que torni; ni la ira, ni la injustícia ni l’insomni. A partir d’ara, només viurà a través del record. I és gràcies a ell que coneixem petites pinzellades de com era en Pol a mesura que avança la pel·lícula.

Amb una visió cinematogràfica ben cuidada i executada juntament amb la banda sonora de The Bird Yellow (Gerard Vidal) provoquen que el dol que vius com a espectadora es converteixi en un trànsit de llàgrimes constant. Connectes amb els protagonistes, amb el seu patiment i la seva ràbia. Sobretot, si has perdut algú proper, i més, si ha estat de forma prematura i sobtada, tal com els passa a ells amb el seu amic.

Ignasi Àvila explicava a l’estrena dels Cinemes Girona de Barcelona que la improvisació i la càmera en mà van ser els seus al·licients, però també en alguns moments, com els plans del cotxe, alguns maldecaps. Pau Cruanyes i Gerard Vidal confessaven que la part més complicada de dirigir i gravar va ser la festa nocturna. I Eudald Valdi, afegia que a mesura que gravaven també escrivien i refeien part del guió. Un repte en totes les lletres!

Parlant amb l’Eudald Valdi després de l’estrena als Multicines Sucre de Vic el diumenge 14 de març, ens expressa que “El llarg viatge de Les dues nits d’ahir ens transporta a una bombolla d’emocions desencaixades, sentiments a flor de pell on el trio d’amics intenten copsar i encaixar la mort, tal com faríem molts de nosaltres, sense entendre-la ni saber com afrontar-la”.

El projecte que va néixer com a treball de final de grau i es va gravar el 2018 s’ha convertit en un llargmetratge de quatre joves talentosos amb un gran i exitós futur en el món audiovisual.

 

AnteriorPremis Gaudí 2021
Següent“Zero Waste para salvar el mundo”, Ally Vispo
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.