L’editorial Parramon, juntament amb Carmen Gil, com a autora de les narracions, i Anna Laura Cantone, com a il·lustradora, han publicat Creixecontes. 10 contes per fer-se gran. Cadascuna de les històries està protagonitzada per diferents nens i nenes amb l’objectiu d’ajudar als infants a créixer, per fora i per dins, adquirint autonomia i gestionant emocions.

En cada conte, el petit lector descobrirà un motiu o aspecte que l’ajudarà i el farà créixer. Hi podem trobar des de la caiguda de la primera gent fins a la importància d’utilitzar paraules màgiques com “si us plau, “gràcies”, “em sap greu”, que són capaces de fer canviar l’humor dels grans. Entremig, els infants coneixeran com n’és de necessari dormir per fer-se gran o rentar-se les mans abans de menjar o les dents, després de fer-ho, per tal de gaudir d’una bona salut. També aprendran a respirar per alleugerir l’enuig i a identificar-ne la intensitat i, també, a no rendir-se davant la frustració que se’ns desperta quan alguna cosa no ens surt prou bé, la importància d’esforçar-se… A més, també podran reflexionar sobre els aspectes positius de compartir les joguines. I, evidentment, a guanyar autonomia mentre es vesteixen sols.

Un dels contes que més m’han agradat ha estat un que es titula Muntanyes russes, que parla sobre la gestió de les emocions tan fluctuants en els infants. La protagonista de la narració està feta un embolic d’emocions i el seu tiet li proposa classificar tot el que sent en dues caixes: una per allò que la fa sentir bé i una per allò que la fa sentir malament. Em sembla una idea interessant per ajudar als nens i nenes a identificar el que senten, classificar-ho en agradable o desagradable i, després, prendre consciència de quina de les dues caixes està més plena i prendre, així, decisions al respecte.

Els contes estan escrits amb lletra d’impremta, d’una mida força gran, la qual cosa la fa adequada pels infants amb dificultats en la lectura. A més, s’hi troben les idees clau marcades en negreta, aspecte que facilita la comprensió del text. Es tracta d’un llibre gran, amb una portada amb solapes per fer créixer la nena de la imatge frontal. A l’interior hi podem trobar els contes i es pot accedir a cadascun d’ells de forma ràpida gràcies a les pestanyes que hi ha al lateral, indicant l’inici de cada conte.

Agradarà a les famílies que busquin contes diferents amb la finalitat de treballar l’autonomia i les emocions, i a aquells nens i nenes que tinguin dificultats per fer-se grans i assumir responsabilitats. Agradarà a aquells pares a qui els encanta passar una bona estona llegint i reflexionant amb els seus fills abans d’anar a dormir o en qualsevol moment del dia, per promoure l’hàbit lector i per ajudar-los a créixer millor.

Penso que pot agradar a tothom, per tant, avui… passo per alt el paràgraf del “No agradarà”.

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentNieve en los bolsillos. La dignitat perduda
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.