Està clar que la lectura per plaer està en competència directa amb altres formes d’oci com ara els videojocs, el cinema, la televisió… i encara més des que les noves tecnologies com telèfons mòbils, tauletes i plataformes de vídeo sota demanda com per exemple Netflix i HBO han inundat les nostres vides. Així doncs, cada vegada es llegeix menys i sou molts els que us pregunteu com podeu llegir més llibres, és a dir, com fer passar la lectura per davant de totes aquestes altres formes d’oci.

Per a mi, un element clau per aconseguir-ho és la voluntat. Com qualsevol entrenament (en aquest cas mental), al principi costa posar-s’hi i trobar la motivació, però poc a poc aconseguim tenir ganes que arribi aquell moment de descans per agafar el nostre llibre. Jo ho comparo amb sortir a córrer. Al principi costa calçar-se les esportives, només aconseguim córrer 10 minuts, els dies que fa fred no en tenim ganes… però al final amb una mica de paciència i esforç aconseguim fer de l’esport un hàbit. No revelarem els trucs per aconseguir vèncer la mandra i sortir a córrer perquè no és la nostra àrea, sinó que us donaré alguns consells per llegir més o de forma més regular.

1. Escampa llibres per les teves zones de relax

Com he dit abans, en els nostres moments de descans tendim a mirar la tele, a posar alguna pel·lícula o sèrie i, fins i tot, a passar l’estona navegant per la xarxa. Ara bé, si escampem llibres per les nostres zones de relax com per exemple a la tauleta de nit o a prop del sofà o de la butaca, serà més fàcil que els agafem. Si ens hem d’aixecar i anar fins a la prestatgeria se’ns farà més difícil.

2. Llegeix allò que t’agrada

La major part de la gent que no llegeix argumenta que no li agrada la lectura. Com deia més amunt, l’hàbit de lectura no arriba per obra de l’esperit sant, i llegir llibres que no ens agraden no ajuda gaire. Tots tenim el mal record de les lectures obligatòries de l’escola, oi? Per començar a llegir més val la pena que invertim temps en aquells llibres que en realitat ens agraden i que els que no, els deixem aparcats per a una altra ocasió (o no). Llegir s’ha d’entendre com una activitat d’oci i l’oci és per passar-s’ho bé, de manera que si un llibre no t’agrada, FORA! Tria’n un altre.

3. Dedica-hi una estona cada dia

Sé que costa trobar el moment i que llegir cada dia sembla impossible. Per no abandonar l’hàbit i no perdre el ritme, intenta llegir una mica cada dia. Hi haurà dies que llegirem 50 pàgines d’una tirada i hi haurà dies que en llegirem només 3. El més important és seguir un ritme constant, que només arriba (mai millor dit) amb la constància. Dedicar 10 minuts llegir abans d’anar a dormir pot ser una bona manera d’aconseguir-ho.

4. Oblida’t del mòbil

Del mòbil, de la tele, de la tablet, del rellotge. Aïlla’t i procura concentrar-te en la lectura. Crec que aquest consell el podríem aplicar a més d’una activitat a la vida i no només a la lectura. Si hi dediquem poca estona, però amb atenció plena, la lectura serà molt més satisfactòria. Per altra banda, si no tenim distraccions serà més fàcil que ens passi l’estona més ràpidament i que, sense adonar-nos, llegim durant una bona estona.

5. Llegeix més d’un llibre alhora

Hi ha llibres que són més àgils, d’altres que són mes feixucs. Els uns són més fàcils i d’altres requereixen llegir detingudament. De llibres n’hi ha de totes menes i per a tots els gustos i es possible que ens encallem en algun moment, de manera que alternar la lectura amb un altre llibre ens ajudarà a mantenir el ritme i a no estancar-nos.

 

I fins aquí alguns consells per llegir més i, per tant, més llibres. No cal aplicar-los tots de cop i és possible que alguns ja els estigueu aplicant. En qualsevol cas, espero que us serveixin per aconseguir el vostre objectiu.

 

 

AnteriorPel·lícules de dracs
Següent15 lliçons que he après de John Ford
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.