El cap de setmana passat Vilassar de Mar es va vestir de negre per celebrar la segona edició del festival de cinema i literatura negre Vilassar de noir. Entre la gran multitud de presentacions, cara a cares i taules rodones n’hi va haver una sobre la moda de les antologies de relats, especialment en temàtica negra, policíaca i criminal.
Joan Ramon Armadàs (escriptor i editor d’Edicions Xandri amb antologies com Crims nostrats i Terra de crims), Ramona Solé (escriptora i coordinadora del recull Assassins de Ponent), Anna Maria Villalonga (escriptora i responsable de les antologies Elles també maten i Les noves dames del crim) i Sebastià Bennasar (escriptor i responsables dels reculls Crims.cat, Crims.cat II i Barcelona: viatge a la perifèria criminal), moderats per Elena Cuixart, van esbudellar totes les seves antologies a diferents nivells.
De fet, els relats sembla que estan de moda. Una forma de literatura curta que molt probablement s’ha acoblat al ritme frenètic de les nostres vides. Una forma de literatura que ens permet llegir un tros de llibre, deixar-lo en repòs i tornar-lo a agafar al cap de pocs mesos sense perdre el fil. Un tipus de literatura ideal per al transport públic i per a qualsevol moment. I si s’hi barregen crims encara més.
La fórmula de l’èxit no és complicada. Un grapat d’autors que combinin l’experiència i els novells, els diferents territoris o una temàtica comuna i en surten reculls com Crims nostrats (recull de relats de temàtica criminal i amb títols de termes relacionats amb la cultura catalana), Assassins de Ponent (on els autors són de la província de Lleida), Elles també mates i Les noves dames del crim (on són tot autores) i Barcelona: viatge a la perifèria criminal (on els relats passen a diferents barris de Barcelona).
Estimats lectors, us recomano que us passeu al relat curt i gaudiu dels magnífics relatistes que tenim al nostre petit país.