Una de les seccions més famoses del BBVA Mountain Film Festival de Torelló és la secció Xtrem, en què es busquen documentals amb un caràcter “desenfadat” i gamberro. El diumenge 17 de novembre es va fer el passi dels 7 documentals presentats a la secció, dels quals un en va sortir premiat.

THE RED LAKE PARTY
Vladimir Cellier. França. 2019. 28′

Aquest documental se centra en una competició de salts a dins d’un cràter gegant a Croàcia. Els salts es fan des d’una estructura que han muntat els mateixos equips. En alguns casos se salta amb corda i en d’altres amb paracaigudes. Resulta especialment interessant veure la preparació dels salts.

AARON DUROGATI – PLYING WITH THE INVISIBLE
Levati i M. Vettorel. Itàlia. 2018. 33′

Aquest reportatge pretén ser, segons el web de Salewa on està penjat, “una historia íntima i poderosa sobre la fragilitat i la capacitat de recuperació humana, per redescobrir el vol com un acte i forma d’expressió purs”. A l’hora de la veritat ens trobem amb imatges de vol amb parapent ben gravades però sense fil conductor, de manera que sembla més un vídeo de Gopro per compartir amb els amics que no pas un documental.

KOSHKIL
Diego Velázquez. Argentina. 2018. 5′

Aquest vídeo se centra en la disciplina del speed riding, una mescla d’esquí i parapent. No aporta res més que unes bones imatges de la Patagònia, ja que també es troba buit en argument. Només aporta saber que Koshkil és el nom del vent de la Patagònia.

LOST IN KARAKORUM
Girard, J.Chenal i D.Lacaze. França. 2019. 31′

Aquest va ser el documental premiat, i amb raó. Se centra en la travessa que van fer els dos protagonistes a l’Himàlaia en parapent. El seu dia a dia consistia a trobar al matí un lloc des d’on saltar i, durant el dia, anar buscant tèrmiques per mantenir l’alçada. D’aquesta manera, van fer 1500 km en 30 dies i van arribar a alçades de gairebé 8000 m.

SHIRO
Miquel Soler. Espanya. 2018. 16′

Aquest documental en clau catalana s’ubica a l’illa japonesa de Hokkaido, famosa per la gran quantitat de neu pols que s’hi pot trobar. Les escenes d’esquí estan ben gravades i fan algun apunt sobre de la cultura japonesa. En realitat, tampoc té un argument ben definit.

LIMITLESS
Jan Thinoks. França. 2019. 12′

Més speed riding, repetitiu dins de la secció i sense argument.

WILD LOVE
Autric, C. Yvergniaux, Z. Sottiaux, L. Georges, M. Laudet, Q. Camus. França. 2019. 7′

Aquest és un curt d’animació realment original que es basa en una parella que va de càmping i, sense voler, maten una marmota. La venjança serà terrible!

https://www.youtube.com/watch?v=6IHvzV-p5vg&feature=youtu.be

 

AnteriorNominats als Goya
SegüentCrítica de ‘Un asunto de familia’
Avatar photo
Enginyer de professió i aficionat a la muntanya. Tinc gustos cinematogràfics poc refinats i miro pel·lícules com qui menja una hamburguesa amb patates fregides, és a dir, sense cap intenció més que passar una bona estona. Si la pel·lícula em desagrada profundament em desfogo fent una crítica contundent.