Es diu Anna Brugulat Serrat, és osonenca i neuropsicòloga. Què?? NEU-RO-PSI-CÒ-LO-GA. Quan diu de què treballa ningú no ho entén gaire bé perquè tot plegat sona molt estrany, però us avanço que té relació amb el cervell i això als membres de L’Escriba ens interessa molt perquè el fem anar moltíssim. De fet, què és la neuropsicologia ja ens ho explicarà ella. Nosaltres parlem del que sabem i és que ha realitzat la seva residència de l’especialització a l’Hospital Universitari Doctor Trueta de Girona, actualment treballa com a membre de l’equip d’investigació del BarcelonaBeta Brain Research Center, centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona, té consulta al Consultori Bayés de Vic, un web molt treballat i un perfil de facebook que us enamorarà!
Podeu trobar-la a:
http://neuropsic.jimdo.com/
https://www.facebook.com/neuropsicologiavic
– Paraules o expressions que més dius.
Mes que expressió, un referent que sempre el tinc present és la frase Memento Vivere (recorda’t de viure), la qual intento seguir dia a dia.
– Amb quin personatge literari t’identifiques?
L’Emma del llibre Un dia de David Nicholls, el motiu me’l quedo per mi.
– Escriptor que no suportes.
No suporto l’escriptor que escriu per ell i no des d’ell
– Paper o digital?
Sempre paper! M’encanta agafar els llibres, olorar-los, subratllar-los, marcar-los i tenir-los a la meva llibreria.
– Quants llibres llegeixes al cap de l’any?
Fa uns 3 anys que pràcticament només llegeixo llibres del meu àmbit professional i, sobretot, articles científics. Ho sé! Haig de posar-hi remei però em falta temps!
– Lloc preferit per llegir? I impossible?
Preferit al sofà, sota d’una manta. Impossible al llit, m’adormo de seguida…
– Manies de lector.
Sigui un llibre científic o una novel·la, sempre tinc un llapis per marcar alguna frase que m’agradi.
– Alguna frase que recordis d’un llibre.
M’agradaria tenir l’oportunitat de decidir la meva vida, crec que és el regal més gran que em poden fer. (Grégoire Delacourt, La llista dels meus desitjos).
– Últim llibre que has llegit.
Quan jo tenia cinc anys em vaig matar de Howard Buten, diferent i dur, sincerament no sabria dir si em va agradar o no.
– Una recomanació.
Com no, Un dia de de David Nicholls.
– Versió original o traducció?
M’encantaria tenir el nivell per llegir en versió original, però, de moment, traducció.
– El llibre pendent.
La metamorfosi de Franz Kafka, sempre que vaig a casa els meus pares el veig a la llibreria i penso que el tinc pendent.
– Què és la neuropsicologia i per a què serveix?
Es pot definir com la ciència que estudia la relació entre el cervell i la conducta. Vol proporcionar una explicació sobre el funcionament dels processos cognitius (memòria, llenguatge, funcions executives, atenció…), a partir de la seva exploració, en pacients amb afectació cerebral, congènita o adquirida.
– Creus que la neuropsicologia és una ciència ben valorada o encara molt desconeguda al nostre país?
La neuropsicologia cada vegada va adquirint més rellevància en el camp de la investigació científica i, potser més lentament, en l’àmbit clínic. Un punt fort és la capacitat d’intervenció en una gran diversitat d’àmbits clínics, de manera que proporciona coneixement a molts tipus d’investigació. Evidentment, com a ciència ha d’anar progressant, però estic segura que cada vegada el seu coneixement també es traslladarà en la gent del carrer.
– Per llegir es necessita mantenir l’atenció. Explica’ns alguna tècnica “facileta” per poder millor la nostra atenció.
Totalment d’acord, l’atenció és una funció cognitiva complexa la qual, en absència d’alguna afectació cerebral, es pot veure alterada quan estem estressats o nerviosos. No t’ha passat alguna vegada que mentre estàs llegint, de cop t’adones que has de tornar enrere perquè portes algunes línies, fins i tot pàgines, que no te’n estàs adonant de res? Doncs això és manca d’atenció, i sol estar relacionada amb estats de preocupació o estrès
Com a consells per mantenir l’atenció mentre llegim, recomano disminuir les distraccions de l’entorn: el televisor, tancar la porta si hi ha soroll, silenciar el telèfon mòbil, anar a una zona tranquil·la, etc. També és bo, en casos en què la lectura és obligada, llibres de la universitat o la feina, fer descansos breus quan comencis a veure que no segueixes el fil de la lectura.
– Explica’ns allò que més i allò que menys t’agrada de la teva feina.
Uf! No acabaria mai! Tinc la gran sort d’estimar el meu ofici, però allò que més m’agrada és quan dones una orientació de diagnòstic (mai podem assegurar-lo al 100%), el pacient et mira i et diu un sincer gràcies, i a partir d’aquí, quasi tothom, treu la força d’on sigui i et diu: doncs som-hi!, què toca ara? M’encanta veure dia rere dia la capacitat de superació que tenim les persones en situacions difícils. Això m’ha fet aprendre a valorar cada moment i relativitzar els problemes. Tal i com he dit al principi Memento Vivere!
El que menys… quan la malaltia et guanya. En la rehabilitació i estimulació cognitiva intentes estimular, compensar o recuperar les funcions cognitives que estan alterades i/o conservades en el pacient. En el cas de les demències, treballes contra-rellotge, intentes mantenir el màxim de temps l’autonomia de les persones, però, malauradament, arriba un dia que perds i aquest és el pitjor moment.
– Recomana’ns algun llibre divertit en què es parli del cervell i dels seus processos.
Dins la meva biblioteca, els llibres que considero més amens i, fins i tot, divertits sobre el funcionament del cervell, ja que donada la complexitat de funcionament d’aquest fa que alguns siguin feixucs, són:
- Louann Brizendine, doctora en medicina i neuropsiquiatra, la qual ha publicat dos llibres: El cervell femení i El cervell masculí (Ed. RBA), en els que explica com funciona l’òrgan en els dos sexes en les diferents etapes de la vida. Personalment, el referent a la dona m’encanta i m’ha donat una explicació raonable en alguns moments que he viscut.
- Javier Tirapu, neuropsicòleg, ¿Como funciona el cerebro? Manual para principiantes (Ed. DescléeDeBrouwer). Per mi un professional i autor excepcional, amb un humor molt propi explica de forma molt clara i amena el funcionament del cervell.