Aquest és un llibre homenatge a la biodiversitat dels animals. I és que encara que tinguem molts animals mítics que busquem sense descans, n’hi ha molts altres que sí que existeixen i són igual de magnífics. Hi ha qui busca el monstre del llac Ness, mentre altres admiren el dofí rosat. Animals invisibles: mite, vida i extinció, és un llibre recopilatori d’animals fascinants escrit per Gabi Martínez i Jordi Serrallonga.

El llibre inclou un pròleg escrit per Viggo Mortensen, en què explica què és la criptozoologia. La criptozoologia és una disciplina que estudia els animals misteriosos que podrien existir. Es considera pseudociència, ja que en el seu estudi d’animals mitològics no pot aportar evidències de la seva existència. Això no vol dir que no existeixin. Qui sap… Potser descobrirem que el Ieti existeix realment, però de moment no podem afirmar que sigui així.

Segur que heu sentit a parlar del chupacabras o de les sirenes. Però en aquest llibre també en descobrireu de nous, com per exemple el Tsuchinoko (una espècie de serp) o de l’ocell roc. També podem descobrir quin d’aquests mites és el més famós i lucratiu. Us atreviu a deduir de qui es tracta? Es pot trobar tota mena d’objectes amb el seu dibuix, des de peluixos i tasses a clauers, tovalloles de la platja o roba. Sol anar acompanyat del color rosa. Exacte! Es tracta de l’unicorn!

De vegades hi ha animals reals que s’assemblen molt als dels mites, com per exemple en el cas del Kraken i el calamar gegant. Casualitat? Potser el mite del Kraken va sortir just d’aquest animal. El cert és que el calamar gegant ja és un animal fascinant. A més, és molt difícil de trobar evidències de la seva existència. De fet, algunes de les proves que en tenim són les marques de les seves ventoses en els catxalots. Per altra banda, estudiant el contingut estomacal dels catxalots s’han trobat restes de calamar gegant. Ara bé, del Kraken en tenim moltes històries però cap rastre.

També ens parla d’alguns animals coneguts però misteriosos com l’abella. Així doncs, ens narra com es comuniquen, com s’organitzen, com construeixen els seus ruscs… Sens dubte són d’allò més misterioses i ens queda molt per conèixer-les. Coneixerem també altres de molt pròxims a nosaltres, com el tritó del Montseny. Aquest amfibi en alt risc d’extinció es troba només en algunes rieres del Montseny, de manera que s’estan fent grans esforços per tal que continuï present. Alguns altres, tot i ser llunyans ens sonen molt, com l’ornitorinc. Aquest peculiar mamífer anomenat “puzle natural” té potes de llúdriga, bec d’ànec, cua de castor i pon our, però tot i això, és un mamífer.

Entre tots aquests animals també hi ha lloc per a l’extinció. Animals increïbles, que habitualment a causa de a interacció humana ja no els trobem presents. És el cas del megalodon, el dodo (en vam parlar en l’article de la revista en paper d’aquest any) o el lèmur gegant.

Aquest és un llibre fascinant! I no només pel seu contingut científicament impecable, sinó també per les seves il·lustracions i per ser un llibre molt recent (d’aquest 2021!) i escrit en català. No és gens fàcil trobar llibres que ens parlin de ciència i estiguin escrits en català. A més, si us agrada el tema, també podeu ampliar els vostres coneixements en el curs que fan els mateixos autors aquest setembre-octubre.

 

Agradarà a…

A qui li agradin els animals i vulgui conèixer-ne de nous! De reals, d’extingits i de mítics.

No agradarà a…

A qui cregui que els mites són reals. Qui prefereixi pensar en un món que necessiti animals fantàstics i no pugui apreciar com de fascinants són els animals reals.

Anterior“Dones viatgeres”, Elisenda Albertí
Següent69 SSIFF: Comença l’espectacle
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.