Amigos Inesperados: Historias sorprendentes del reino animal

1695

Títol: Amigos Inesperados: Historias sorprendentes del reino animal

Autor: Jennifer S. Holland

Any de publicació: 2011

Editorial: SALSA BOOKS

foto-1

Aquest llibre és un recull de 47 històries sobre l’amistat d’animals que a primer cop d’ull no tenen res en comú. Són històries reals que es documenten amb meravelloses fotografies. Cada relat consisteix en una història de dos o més protagonistes, en què s’explica com es van conèixer i el temps que va durar aquesta amistat. Són històries curtes que donen agilitat a l’hora de llegir. Sens dubte és un llibre ideal pels amants dels animals, que s’emocionaran amb les històries i es delitaran amb les imatges. Considero que té un ampli públic, ja que pot encaixar amb moltíssimes edats fins i tot amb els més petits.

Faig una especial menció als quadres addicionals que es poden trobar sobre cada espècie, on s’especifica la taxonomia de cada espècie (la classificació segons la família, genera i espècie que pertanyen). Un simple detall que a part d’aportar-nos informació precisa també ens permet apreciar la distància filogenètica de les espècies que estableixen amistat, descobrint lo diferents que arriben a ser els integrants de cada història.

foto2

L’amistat d’alguns dels protagonistes és tan extraordinària com per exemple la que estableixen els infants de linx i de cèrvol. Que en condicions de llibertat són depredador-presa. Sense posar mai en dubte la veracitat de les amistats, cal tenir molt present que la majoria dels relats o bé es tracta d’animals domesticats o es troben en condicions de captivitat. Aquest fet cal tenir-lo molt present, ja que té gran influencia en la conducta animal. Per ser més explicita, les condicions de captivitat o domesticació modifiquen la fitness de les espècies. La fitness és considera per dir-ho d’alguna manera ràpida l’eficiència biològica, és qualsevol característica o comportament d’un individu que el fa per tenir el màxim èxit. Per tant, en condicions de llibertat els animals manifestaran unes característiques concretes per a sobreviure, mentre que quan les condicions canviïn la seva conducta també es veurà modificada per tal d’adaptar-se a la nova situació i tenir més taxa de supervivència.

25 The Macaque and the Cat Anne Young
25 The Macaque and the Cat Anne Young

Al llarg de totes les històries, m’he adonat que els principals factors que faciliten les amistats són la por i el fred. Són dos dels motius que fan apropar les diferents espècies, ja que busquen protecció i escalfor corporal. Una altra font d’amistat, però en aquest cas a llarg termini, és la convivència, sense anar més lluny els mateixos animals que comparteixen casa es poden convertir en amics, tot i no està predestinats a ser-ho. Hi ha cases que tenen gossos, gats, ocells, tortugues… Que no només conviuen pacíficament sinó que poden arribar a tenir amistats d’allò més curioses.

Recomano senes cap mena de dubte aquest llibre a tot els amants dels animals que vulguin passar una bona estona. Sempre i quan observin les històries amb un rerefons crític que tingui present les condicions en què es genera cada amistat.

AnteriorCrítica “Inferno”
SegüentSitges 2016: i els guanyadors són…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.