La novel·la criminal. Un retrat social

1576

cuadepalla1Encentem avui la categorització de la novel·la negra o policíaca amb la novel·la criminal. Aquest terme també es subdivideix en d’altres com podeu comprovar a l’article anterior.

La novel·la criminal és el terme més ampli per anomenar l’estil de literatura caracteritzat per trames criminals que involucren crims a diferents nivells (des de robatoris, segrestos, conspiracions, fins a assassinats, massacres i magnicidis). En algunes cultures les novel·les i relats emmarcats en aquesta etiqueta se’ls anomena “literatura groga”, ja que sovint els llibres s’han editat en aquest color, a Catalunya tenim un exemple molt evident gràcies a les col·leccions de La Cua de Palla (d’Edicions 62), o la recent editorial Llibres del Delicte.

La novel·la criminal sempre ha pretès ser un mirall per a la societat i el crim que hi conviu. La necessitat de relatar la realitat camuflada en la ficció i morbositat que proporciona aquest gènere. Evidentment, la finalitat és purament la de distreure, però sovint pot anar molt més enllà.

I ara sí, ara vénen un parell de recomanacions emmarcades dins la novel·la criminal:

El padrí de Mario Puzo (2001) publicat per Edicions 62

Doble indemnització de James Cain (1983) i publicat pel mateix editorial

En teniu alguna més al cap? Envieu-nos les vostres recomanacions de novel·la criminal.

52596582978842974953

 

AnteriorAbrefácil? I un be negre! (Part II)
SegüentAquest divendres al cinema…
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.