5 curiositats del món de la literatura que possiblement desconeixies

1646

1. La rutina Murakami

Haruki Murakami, autor de llibres com Tòquio Blues o Kafka a la platja, segueix una rutina molt estricta a la seva vida. Es lleva a les 4 del matí i treballa durant 6 hores. Després de dinar corre 10 quilòmetres, o bé neda 1500 m. Quan ja ha fet esport, llegeix, escolta música i se’n va a dormir a les 21.00. Intenta seguir aquesta rutina al peu de la lletra, sense saltar-se mai cap dia.

2. Jules Verne l’inventllibreor del submarí?

Jules Verne va escriure a finals del segle XIX la seva famosa novel·la Vint mil llegües de viatge submarí. En el llibre descrivia a la perfecció un vehicle dissenyat per navegar per les profunditats del mar. El problema és que ho va fer amb tanta precisió que quan es van presentar els primers prototips reals de submarins es van denegar perquè les patents ja eren de domini públic.

3. Ni paper, ni digital. Un tovalló!

J. K. Rowling, una de les escriptores més famoses dels últims anys, va començar a escriure el primer llibre de Harry Potter (Harry Potter i la pedra filosofal) ni més ni menys que en tovallons de paper durant un viatge a Escòcia. Gairebé com el primer contracte que Messi va firmar amb el Barça.

4. Hi ha moltes coses dins un arxivador, però a fora també

Frank Baum, l’autor de El Mag d’Oz va tenir més d’un problema per posar nom al gran mag de l’aventura. Però finalment va ser un arxivador el que li va fer encendre la bombeta de la inspiració. Un arxivador amb una etiqueta de la O a la Z (O-Z).

5. L’etimologia del llibre

Us heu preguntat mai d’on ve la paraula “llibre”? De fet, és força simple. Només necessitem un diccionari etimològic perquè ens mostri que ve de la paraula “liber” en llatí. Però què vol dir? Es tracta, bàsicament, de la part interior del tronc de l’arbre.

 

AnteriorL’ETC dóna el tret de sortida a la nova temporada
SegüentAquest divendres…
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.