Tot just fa vuitanta anys es publicava la primera història del primer superheroi: Superman. Era l’abril del 1938 malgrat que a la portada hi trobareu el mes de juny, i l’explicació d’aquest canvi de dates té a veure amb la logística: com  que el còmic s’imprimia i distribuia per a tot el país, en aquella època es podien arribar a trigar setmanes fins que arribés a la teva botiga més propera, al poble més recòndit del Estats Units. D’aquesta manera, quan un nen veiés a l’aparador l’exemplar pensaria que no només no és antic, sinó que s’estava avançant a comprar un número ni més ni menys que del mes de juny, un o dos mesos després. També cal dir que entre número i número d’una mateixa col·lecció podien passar tres mesos, per tant la data de la portada pràcticament coincidia amb la data del següent número.

Com que no preveien l’èxit que acabaria tenint el personatge, Superman va ser la portada d’una nova col·lecció que portava el nom d’Action Comics, i a l’interior hi havia diverses històries i només una protagonitzada per Superman, creat pels joves artistes Jerry Siegel, guionista, i Joe Shuster, dibuixant.

La portada d’aquest primer número es considera un de les portades més importants de la història dels còmics i una de les més icòniques, copiades i homenatjades al llarg d’aquests vuitanta anys.

El més curiós és que avui dia encara es desconeix a ciència certa qui va ser el dibuixant d’aquesta primera portada. Se sap que no va ser en Shuster i que el dubte es troba entre uns pocs dibuixants, però quin d’ells? I del cotxe, què en sabem? Doncs el primer cotxe de la icònica portada es creu que és un Chrysler Plymouth del 37. La portada està inspirada en una vinyeta interior, però si mirem el cotxe de l’aventura que hi ha a l’interior podem veure que en realitat el cotxe de Shuster era un Chrysler De Soto del 37, lleugerament diferent del de la portada. I que sigui un De Soto és una dada molt interessant.

Efectivament, De Soto és la marca comercial escollida pels propietaris de la marca de cotxes per representar una forma de ser (estil americà?). El que és curiós és que De Soto és un explorador espanyol nascut el 1500 i que es coneix entre d’altres proeses, per ser el descobridor del riu Mississipí. Que s’escollís aquest cotxe justament en el primer còmic d’un dels peregrins més il·lustres de la ficció, és una dada a destacar, no cal que recordem d’on ve en Superman, un dels exploradors que més distància va recórrer en el seu viatge a la cerca d’una nova llar.

La relació dels cotxes amb Superman també és habitual a les pel·lícules a la gran pantalla. D’entre aquestes, destaco una escena de Superman returns (2006) dirigida per Bryan Singer, on podem veure un esforçat Brandon Routh, emulant el primer Superman dels còmics… un superheroi que tot just compleix vuitanta anys en plenitud de forma.

 

Jordi Ojeda

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentTEATRE. ‘Una dona sense importància’ a l’Atlàntida
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.