El passat cap de setmana vam poder gaudir un any més de la Nit de Santa Llúcia, un esdeveniment creat per Òmnium Cultural on s’entreguen els premis més rellevants de les lletres catalanes. El passat divendres dia 15 es va celebrar la 67a edició d’aquests premis, on es van entregar, entre d’altres el Premi Sant Jordi a la millor novel·la, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narració breu i el premi Frederic Roda de teatre.

Com a novetat, s’ha lliurat un nou premi que a partir d’enguany, formarà part dels guardons que s’atorgaran any rere any. Es tracta del Premi de Comunicació Muriel Casals, en honor a l’antiga presidenta de l’associació cultural per organitza l’esdeveniment.

Enguany, els guanyadors dels premis més importants han estat els següents:

L’escriptor Joan-Lluís Lluís va guanyar el 58è Premi Sant Jordi de novel·la, dotat amb 60.000 euros, per Jo sóc aquell que va matar Franco. La novel·la, premi al qual van concórrer 29 manuscrits i que publicarà Proa al febrer de 2018, és una ucronia protagonitzada per un personatge borni, Agustí Vilamat, nascut a Solsona el 1916 i que acabarà matant al general Francisco Franco, després que aquest, cedint a les pressions de Hitler, declari la guerra als aliats i creui els Pirineus en direcció a França.

Clara Queraltó va guanyar el Premi Mercè Rodoreda de contes, dotat amb 6.000 euros. Queraltó, professora d’institut que en El que pensen els altres ofereix 16 relats, en els que l’ambient rural hi és molt present, amb situacions quotidianes de parella o de família, amb “personatges marginals, que pateixen, als quals els va gran allò que els toca viure i s’agafen al passat, on se senten protegits”.

El Premi Carles Riba de poesia va recaure en Josep Maria Fulquet. Dotat amb 3.000 euros, el veterà filòleg Fulquet, ha presentat el poemari Ample vol de la nit, que sorgeix de rellegir el Paradís perdut de John Milton. En el poemari premiat, l’escriptor català reflexiona sobre “la naturalesa de l’art, del dolor que provoca l’absència, de la fugacitat dels moments feliços”.

Finalment, el Premi de comunicació Muriel Casals ha recaigut a la tasca de periodisme que ha fet la ràdio i televisió de la Corporació Catalana al llarg de l’any. Un any que ha vingut marcat per tot tipus de canvis i problemes tant polítics com socials.

AnteriorMeravelles del món: El olor de la India, Pier Paolo Pasolini
SegüentCrítica de ‘The Sinner’
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.