Jo sóc indepe, i tu?

1542

Avui dia, estem més que farts de sentir a parlar d’economies que fan fallida, de deutes de milers de milions, de desnonaments, d’EROs, de xifres de l’atur i d’un llarg etcètera de males notícies. Com no podia ser d’una altra manera, el sector editorial també s’ha vist afectat per la crisi i no sobta gens que també estigui farcit de xifres negatives.

August Break 15 - books - Flickr (b-ephemeral)
August Break 15 – books – Flickr (b-ephemeral)

D’entre algunes de les darreres notícies publicades pel ministeri d’educació podem destacar que a Espanya la producció de llibres al 2013 va caure un 14,9% respecte al 2012 amb una producció de 89.130 llibres enfront dels 104.724 de l’any anterior. A més a més, el mateix any hi va haver un descens del 15,3% en el registre de l’ISBN. Malgrat tot, també podem extreure’n coses positives, com per exemple que Catalunya, juntament amb la comunitat de Madrid, encara se situa al capdavant de la producció editorial en el conjunt de l’Estat. També podem apreciar que el descens de la producció, tot i que generalitzat, ha estat molt selectiu; els sectors que han patit un descens més acusat són els grans grups editorials i les editorials mitjanes. Per contra, el descens ha estat més moderat pel que fa a les petites editorials i als autors-editors.

I com pot ser que no estiguem contents? Hem d’alegrar-nos del fet que cada vegada hi hagi més gent que vulgui escapar de les macroeconomies, de les borses, les especulacions, les xifres amb més de sis zeros a la seva facturació anual i que al marge de tot això, té ganes de produir, de divulgar coneixement, de tenir projectes editorials diferents, compromesos, petits però grans a la seva manera i que mica en mica, entre tots, es van fent un lloc en el sector i en les prestatgeries (o dispositius) de més i més gent any rere any.

Hem d’aplaudir! Aplaudir totes aquelles editorials independents i aquells autors-editors que any rere any salten a la palestra amb poc o cap finançament, amb un o dos títols anuals, lluitant aferrissadament per fer-se un lloc a les prestatgeries de les llibreries de poble i que, malgrat tot, mantenen la il·lusió, la força, l’empenta i no defalleixen.

I no es pot parlar d’edició independent (i no independentista) a Catalunya sense fer esmena a tots aquells que col·laboren amb la fi que les petites editorials no siguin engolides pels grans grups editorials i per tal que els petits autors puguin treure els seus títols sense haver de passar pel sedàs dels macrogrups. Des de l’Escriba volem mostrar el nostre agraïment a totes les associacions, empreses, ajuntaments… que lluiten, com nosaltres, per ajudar el sector editorial, i no amb fins econòmics sinó per altruisme.

D’entre tots els actes que es duen a terme amb aquesta finalitat, el que ens queda més a prop en el temps és la fira Liberisliber, que va tenir lloc els passats 4 i 5 d’octubre a Besalú i a la qual vam assistir per tal de donar el nostre suport al sector independent.

AnteriorJosefa Contijoch rep el Premio Spoleto Festival Art Letteratura 2014
Següent28 dies
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.