Continuant amb les guies de camp, com ja vaig comentar en l’article anterior el tema de les guies de camp dóna per molt. N’hi ha moltíssimes per escollir. Si en l’altra ressenya parlàvem de les guies de camp generals, aquí ens centrarem en les guies de camp específiques per a un grup d’animals.
En aquest cas no són tant per anar a caminar i descobrir noves espècies sinó perquè t’apassiona un grup d’animals i busques concretament aquestes espècies. En el meu cas, per exemple, serien les papallones. Us recomano la guia de a continuació, ja que el que més m’agrada és la descripció de cada espècie. Conté la distribució geogràfica on es troben, els hàbitats on conviuen i les seves principals característiques, entre moltes d’altres coses. Aquesta informació et permet comparar no només l’espècie que s’observa sinó també l’hàbitat en què l’has trobada, per tal d’assegurar la identificació.
Dintre la mateixa gama dels Quadernsnatura n’hi ha de molts grups d’espècies diferents, tant animals com vegetals. Passant pels fongs on una bona identificació és fonamental.
Per als amants dels ocells teniu una gran quantitat de guies de camp específiques per escollir. Potser una de les més famoses és la guia que us ensenyo a continuació. Una guia ornitològica que inclou, entre d’altres coses, les aus de la regió mediterrània amb unes il·lustracions fantàstiques.
Si el que us apassiona són els vegetals, aquest és un llibre que he descobert fa molt poc. Més curta que la resta de guies però més que suficient per especificar la vegetació ruderal, és a dir, la vegetació que es troba al marge dels camins, carreteres i zones alterades. Per tant, la vegetació més comuna i fàcilment visible. No és una guia on trobar espècies protegides ni espectaculars, sinó just al contrari, per conèixer aquelles espècies que ens acompanyen en el nostre dia a dia. Aquelles plantes que sempre veiem però no en sabem gaires coses, potser ni el nom.
Però en el món de la biologia no tot són llibres, hi ha altres maneres de poder identificar organismes, com aplicacions que amb una foto et reconeixen amb més o menys precisió de quina espècie vegetal es tracta. O pàgines web com la de biodiversitat virtual i el Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya, on a partir del nom comú o científic ens proporciona moltíssima informació. Des de les dades bàsiques de família i aspecte de l’espècie, passant per fotos i mapes de la seva distribució a Catalunya fins a una biografia per poder trobar més informació sobre cada espècie. A vegades també és una manera de solidificar la identificació que hem fet amb les guies de camp, obtenint així, més informació d’aquella espècie.
Quines són les vostres guies preferides?