Fitxa tècnica

ADÚ // Salvador Calvo, Espanya, 2020

Productora: Ikiru Films / La Terraza Films / Telecinco Cinema / ICAA / Mediaset España / Mogambo / Netflix
Guió: Alejandro Hernández
Música: Roque Baños
Fotografia: Sergi Vilanova
Durada: 90 minuts
Intèrprets: Luis Tosar, Anna Castillo, Adam Naourou, Moustapha Oumarou, Álvaro Cervantes, Miquel Fernández, Zayiddiya Dissou,Jesús Carroza, Ana Wagener, Nora Navas, Marta Calvó, Josean Bengoetxea, Jose Maria Chumo, Candela Cruz, Rubén Miralles, Emilio Buale
Gènere: Drama, immigració d’Àfrica

Sinopsi

La necessitat desesperada d’arribar a Espanya porta un nen i la seva germana gran a colar-se a la zona de bodega i pujar a un avió a Camerun. A prop d’ells, hi ha un membre de la reserva protectora d’elefants que veu com la seva feina no és suficient després de la mort del quart elefant dins la reserva i l’arribada de la seva filla adolescent al país. A Melilla, la guàrdia civil viu enfrontaments a la frontera amb un grup de subsaharians que volen saltar la tanca per entrar al país. Tres històries que s’entrellacen i s’uneixen per donar visibilitat a la crua i realitat de la immigració.

Crítica

L’Adú, el protagonista d’aquest llargmetratge, és un nen de sis anys que passa d’aprendre anar amb bicicleta en una aldea de Camerun a veure’s obligat a fugir de casa seva, juntament amb la seva germana gran, per retrobar-se amb el seu pare a Espanya. Una aventura, un viatge per terra ple d’entrebancs, pèrdues, emocions, duresa i veritat. L’Adú coneix en Massar, un adolescent de Somàlia, que li explica que fa un any que camina per fugir de la realitat que vivia al seu país: la prostitució infantil. Junts es veuen obligats a madurar a marxes forçades i descobrir la realitat i el dolor sense parar com a nòmades i immigrants pels diferents països que travessen. Però també, mostren la seva innocència i el poder de la màgia.

A prop d’ells, hi ha l’activista d’elefants que s’adona que fer de pare a la distància no té res a veure amb la realitat, ja que ha d’ajudar la seva filla a desintoxicar-se de les drogues. Comencen les seves converses al Camerun, passant per Marroc, i arriben a Melilla, on es viu el moment dolç de pare i filla. Una història que dona lliçons de vida.

Aquestes dues històries es compaginen amb la dels tres guàrdies civils de Melilla que estan citats als jutjats per la mort sospitosa d’un subsaharià que intentava saltar la tanca fronterera. Quin és el paper de la policia en aquests casos? Existeix l’abús de poder i de racisme en aquests indrets? Aquesta pel·lícula et mostra que, a vegades, la policia té més poder i impunitat que la veritat. I, per desgràcia, si la veritat bé d’uns immigrants, sembla que es pot qüestionar més…

Una pel·lícula xocant amb una gran interpretació que et mostra la realitat de la migració, però també et dona esperança. Un llargmetratge que et fa obrir els ulls i et proposa reflexionar i entendre la realitat que es viu a l’Àfrica i comprendre per què estem vivint aquesta crisi migratòria, perquè tal com exposa al final del film, l’any 2018 més de 70 milions de persones van deixar casa seva per trobar un futur millor. Un tema actual i dramàtic, però que Calvo ha sabut tractar molt bé des del respecte i la sensibilització. Et mostra el pitjor i el millor de la humanitat.

Tot i això, el final és precipitat i incert, ja que et quedes amb ganes de saber més sobre la vida dels seus personatges, sobretot la d’Adú. Què passarà amb ell? Quant temps estarà al centre de menors? Es trobarà finalment amb el seu pare?

AnteriorCINECLUB VIC. El hoyo
Següent“Aggretsuko”
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.