La Jornada d’ahir començava grisa i plujosa, segurament un presagi del que seria l’estrena de les dues projeccions de la secció oficial. Un dia després que la crítica alabés el nou treball del guanydor de 9 Goyas Agustí Villaronga, “El rey de la H20150923_150541abana” (una adaptació de la novel.la homònima de Pedro Juan Gutierrez sobre la realitat oculta de Cuba), arribava l’hora de Imanol Uribe, que presentava “Lejos del mar”, un drama sobre les víctimes del terrorisme que enfronta els seus personatges amb un passat que els persegueix.  Tot i les correctes interpretacions dels dos protagonistes, Eduard Fernandez i Elena Anaya, el film aborda un tema massa recorrent i acaba convertint-se en una parodia de sí mateix gràcies a un guió un xic descabellat i a vegades surrealista. L’altre pel.lícula a secció oficial era l’esperada “Freeheld”, del director Nova Yorquès Peter Sollet que, amb un repartiment de luxe (Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carrell i Michael Shannon) explica la història basada en fets reals de Laurel Hester i Stacie Andree, una inspectora de policia i una mecànica de cotxes respectivament, que lluiten per la justícia i els seus drets com a parella homosexual dins el comtat d’Ocean ( New Jersey ). Tot i la potent història, nomès Julianne Moore aporta un bri de llum en un film tòpiclacrimogen més a prop de telenovel·les sudamericanes que no pas d’una pel.lícula que es p20150923_192554resenta a concurs en un festival. Només salvaríem de la criba a un Michael Shannon correcte en el paper de company de policia de Laurel. Una de les meves actrius preferides, Ellen Page ( Hard CandyJuno…)  no brilla en el seu paper de companya sentimental de Laurel. I no deixarem de mencionar el petit paper de Steve Carrell, que va sorpendre a tothom a Foxcatcher, però que no passa d’una trista i exagerada interpretació dins el film de Sollet.

La jornada es va tancar a les 22:00 amb la projecció nocturna de la ja mencionada El rey de la Habana“, que, com era d’esperar, va gaudir d’un ple absolut a la sala principal del Kursal.

Marc Orra

 

 

AnteriorFestival de Cinema de San Sebastián
SegüentEstrenes cinematogràfiques 25/09/2015
Avatar photo
Elèctric de professió, però cinèfil de vocació. Soc un amant de la història i ocupo les hores perdudes entre pel·lícules i lectures. Aficionat radiofònic, m'agrada perdre'm pel món de les ones, però si realment em voleu trobar, dins d'un cinema m'haureu de buscar.