Mens sana in corpore sano

1733
Mens sana in corpore sano (foto)
Books confine brains – Flickr (freetrade57)

Durant els segles XVII i XVIII Joseph Addison, polític i escriptor anglès, ja afirmava que la lectura afectava positivament el cos de les persones. Ara, en l’era de l’evolució tecnològica i científica, s’ha pogut comprovar la veracitat d’aquella afirmació, a priori, sense fonament científic.

Gregory Berns, investigador de la Universitat d’Emory (Estats Units) ha pogut comprovar científicament que llegir augmenta les connexions entre les neurones ubicades al lòbul temporal esquerra, que és l’àrea associada a la comprensió del llenguatge, i la part central del cervell, associat a les sensacions i moviments.

Aquesta última part demostra que quan llegim la nostra ment es trasllada al lloc i a l’espai on es troba l’heroi de la novel·la que tenim entre mans. Així doncs, segons Berns, el resultat és que les novel·les que llegim al llarg de la vida són les que s’encarreguen de donar forma a la nostra ment i, fins i tot, en alguns casos, poden arribar a definir el caràcter d’una persona.

Aquesta teoria va ser portada en forma d’experiment a la realitat. Travis Proulx, professor de la Universitat de Tilburg (Països Baixos) en va ser el conductor. Es va agafar un nombre determinat de subjectes. A la meitat se’ls va donar per llegir Un metge rural de Franz Kafka, una història força surrealista. A la resta els lliuraven una versió modificada de l’obra, on tot era més palpable i real. Un cop tothom havia llegit la novel·la se’ls va proposar un exercici de gramàtica. Els científics van comprovar que els que havien llegit l’original resolien l’exercici amb puntuacions molt més elevades que la resta.

Això també va portar a un nou estudi conduit per la Universitat de Toronto (Canadà) que volia provar que depenent de la novel·la i de l’estil, la ment desenvolupa més una característica que no pas una altra. Per exemple, llegir novel·les de ficció en lloc d’altres obres fa que la ment es torni més creativa i menys rígida, la qual cosa pot ajudar a tenir la ment més oberta i fins i tot liberal.

Un altre estudi de la Universitat de Buffalo (Estats Units) també ha tret les seves pròpies conclusions pel que fa als avantatges de la lectura. Aquest estudi explica que només dedicant sis minuts al dia a la lectura els nostres nivells d’estrès es poden reduir fins a un 68%. Però a més, s’ha descobert que com més llibres es llegeixen, més creix el nivell d’empatia de les persones, és a dir, la capacitat per posar-se a la pell dels altres.

Així doncs, veiem que són molts els estudis i investigacions que connecten la lectura amb el creixement personal del nostre propi cos, o com s’ha anomenat a la gran majoria d’aquests estudis “reserva cognitiva”, que és una característica que pot afectar molt directament a poder prevenir les malalties neurodegeneriatives.

Per aquest motiu, des de L’Escriba volem col·laborar a fomentar i escampar la lectura, una activitat que com hem vist només ens aporta avantatges. Segur que ben aviat els descobrireu.

AnteriorXVII Concurs literari Roc Boronat
SegüentJosefa Contijoch rep el Premio Spoleto Festival Art Letteratura 2014
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.