Com tots els fans de Joc de Trons, estic comptant els dies al calendari fins al 14 d’abril, moment en què s’estrenarà l’última temporada de la sèrie. Per fer més curta l’espera, m’he llançat a la lectura del llibre Winter is coming, el mundo medieval en Juego de Tronos, el qual ha estat escrit per Caroline Larrington, una investigadora en literatura i cultura medieval a qui li agrada Joc de Trons.

 

 

És inqüestionable que el món medieval ha influït en la literatura popular de totes les èpoques i de tots els gèneres, però especialment la literatura fantàstica d’autors celebèrrims com Tolkien, Moorcock i, fins i tot, George R.R. Martin. Així doncs, el món literari de Joc de Trons i l’adaptació a la petita pantalla en format sèrie, beuen de la cultura medieval i són molts els paral·lelismes que hi podem trobar. El Muro, per exemple, recorda al Mur d’Adrià; la Guardia de la Noche, a les ordes cavalleresques; Valyria, per la seva banda, s’assembla d’allò més a l’imperi romà; Desembarco del Rey podria ser perfectament la ciutat de Constantinoble; el Fuego Valirio podria ser el foc grec… i així ens podríem passar tot el dia.

De tots els paral·lelismes que estableix Larrington entre el món de Joc de Trons i el món medieval o actual, m’interessen especialment els dracs, arma mil·lenària que reneix molt temps després. A la sèrie, els dracs reneixen després d’una llarga letargia i ningú sap ben bé quin és el seu poder fins que no entren en acció. Si penso en una arma actual em ve al cap la bomba atòmica. L’any 1945 vam poder veure l’efecte devastador de l’energia nuclear i ara, anys després, encara no coneixem el seu veritable potencial. Per altra banda, se’m planteja un dubte existencial: què passa si una arma nuclear cau en mans equivocades? Què passa quan un drac cau en mans equivocades? Potser aquesta qüestió es resoldrà en l’última temporada…

Per altra banda, i no menys interessant, és la forta presència dels diners en la sèrie i el paper que el Banco del Hierro. El tractament de la moneda i del capital és un reflex de la importància dels interessos econòmics no només en el món medieval sinó també en la nostra societat, ja que tant en la ficció com en la realitat, els diners són els motivadors d’aliances, per una banda, i de conflictes, per altra.

Em deixo al tinter temes que l’autora tracta, com ara l’estructura social del món de Joc de Trons, l’esclavitud, el paper dels dothrakis, la religió. Per aprofundir més en el tema haureu de llegir el llibre.

Agradarà a…

Als amants de la història i als fans de Joc de Trons.

No agradarà a…

Als que no hagin vist Joc de Trons.

Anterior5 apps necessàries per als fans de ‘Joc de Trons’
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.