Som molts els que pensem que no sempre és certa l’afirmació que una imatge val més que mil paraules, però no puc negar que vivim en un món en què la imatge i l’impacte visual són molt importants. El màrqueting, la publicitat i l’impacte de les xarxes socials bombardegen el nostre cervell a diari fins al punt que reprogramen i entrenen el nostre cervell per fer que ens fixen en la imatge.

Així doncs, per molt bo que sigui un llibre, el primer que veuen els possibles lectors és l’exterior del llibre: la portada, el llom, la contraportada, la tipografia… També són molts els que el valoren per les seves propietats materials, és a dir, la mida de la lletra, si hi ha il·lustracions, el gramatge i la textura del paper… i és que un llibre no deixa de ser un objecte de possessió. No és en va doncs, que els editors i autors es s’espremin el cervell i recorrin a dissenyadors per aconseguir la portada perfecta, ja que un possible lector només dedicarà una mitjana de DOS segons a mirar una portada.

Els experts asseguren que la clau d’una gran portada és evocar una emoció o explicar la història de la manera més senzilla possible per poder-la captar en aquells escassos segons; tot un repte tenint en compte que el llibre necessitarà unes quantes pàgines per desenvolupar la història, oi?

Jo penso que les millors portades són aquelles que transmeten el missatge del llibre molt ràpidament, de manera que ha de ser senzilla (dins de la seva complexitat). Per altra banda, la llegibilitat del text és molt important, ja que s’ha de poder llegir bé en tots els suports (webs, diaris, premsa, catàlegs…). Un altre aspecte clau és el gènere, ja que d’una forma subtil s’ha de poder percebre a quin gènere pertany el llibre. Finalment, crec que una bona portada ha d’emocionar-nos.

Malgrat tot, em reafirmo i continuo pensant que la portada d’un llibre no és tan important i us convido a reflexionar sobre el tema i a que busqueu un llibre “lleig” que us hagi agradat molt. Està difícil però segur que ho aconseguiu…

 

AnteriorAquest divendres al cinema…
SegüentLos ritos del agua. Eva García Sáenz de Urturi
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.