Fa uns dies publicava el què per a mi havia estat el Top5 de llargmetratges d’aquesta darrera edició del Sant Cugat Fantàstic, i acabaré el repàs del festival amb el Top5 de curtmetratges aprofitant (i celebrant) que és un festival que recolza i dóna veu a aquestes propostes cinematogràfiques de petit format, però sovint de gran qualitat. A part de voler destacar que totes les ocupants d’aquest Top5 són produccions catalanes o dels anomenats Països Catalans, amb una d’elles provinent d’Andorra, no vull deixar, com al Top5 de llargmetratges, que he deixat fora de la llista curtmetratges com Meiying MG-01, Impacto o Inquietante perquè ja els havia vist en altres festivals.

VACA

Producció catralana que obria el festival. Faula que reflexiona sobre la “merda de vida” que es porta avui dia des d’un punt de vista tan costumista com insòlitament atraient i amb el punt just de fantasia. Tres personatges, dels quals només un parla (el curt es basa en un monòleg i han volgut respectar la fórmula), i un pessic de format docuficció en un escorxador formen els punts clau d’una història que involucra una treballadora, el conductor de l’autobús que la du de la feina a casa… i una vaca.

LE BLIZZARD

Excel·lent curtmetratge andorrà que juga amb l’horror de la guerra i la fugida d’ella amb un element tan fantàstic com esgarrifós: el temps. És curiós com el guió sap jugar amb el terror mostrant-lo sobre la vessant realista de la història, la crueltat de la guerra, i com l’element fantàstic fa de frontissa entre l’esperança i la por en una història captivadora.

TU ÚLTIMO DÍA EN LA TIERRA

Els qui hagueu vist el curt anterior de Marc Martínez Jordan, Caradecaballo (2015), si us va agradar (hi ha algú a qui no li agradi aquest curt?), prepareu-vos perquè tot i usar la mateixa atmosfera targicòmica i la mateixa narrativa de veu en off amb aquella desídia i aquell bri d’humor negre, Tu Último Día en la Tierra té un to totalment diferent que arrencarà més d’un somriure i més d’un riure. La premissa: el protagonista contracta els serveis d’una empresa que permet viatjar amb el temps per anar al dia en què la seva xicota va morir. Y hasta aquí puedo leer, que deien al 1,2,3.

FLOTANDO

Curtmetratge d’idea bastant senzilla tremendament efectiva. Un cosmonauta té un accident al seu mòdul espacial, però el més preocupant arribarà quan senti uns cops des de l’exterior. De poca durada, va molt al gra i té punts d’humor negre molt bons. Cal destacar, sobretot, la factura tècnica i els efectes especials, ja que són impecables i causen molta impressió; estan al mateix nivell que Caronte.

L’ESCARABAT AL FINAL DEL CARRER

Brillant curt rodat a la zona de Xàtiva (València) carregadíssim d’humor negre i una forta crítica social a la doble moral. Una peixetera del poble té visions sobre qui morirà al poble i quan. Quan baticina la mort d’un dels veïns del poble, el qual està a càrrec del seu pare malalt, el poble es volca en fer-li feliços els últims dies de vida. Un dels seus punts forts és el fet estar rodat amb perspectiva documental, com si fós un capítol de The Office, del qual, a més, agafa idees del to esbojarrat per convertir aquesta història en una catarsi de la València profunda i de la societat actual en general. Bravo.

Comparteix
AnteriorUn somni solidari: “39 saltos en el charco”
SegüentCINECLUB VIC. Happy End
Marc Musquera
Informàtic de professió, guionista de formació, cinèfil per afició, i melòman per obsessió. Quan no està inventant històries per possibles pel·lícules, sèries o videojocs, gaudeix tant com pot de les què altres amb més empenta duen a terme, sobretot si provenen del continent asiàtic. La seva passió per la música i les bandes sonores arriba des que feia primària quan, amb cintes de cassette, grabava les cançons dels videojocs que jugava o els títols de crèdit de les pel·lícules que més l’impactaven. Des que es va graduar consumeix festivals de cinema de tot Catalunya (en especial el de Sitges) com si no hi hagués un demà, i intenta forjar-se un camí en el món multimèdia independent intentant escriure i desenvolupar els seus propis projectes. I tot això sent pèl-roig.