Donem el tret de sortida a la primera edició de la Setmana del Cinema en Català. Només era qüestió de temps que si comptem amb la Setmana del Llibre en Català, poguéssim tenir també la versió cinematogràfica. La revista de cine en català, El Cinèfil, s’ha quedat la bandera d’organitzar aquesta nova cita al calendari.

Des del dimecres 16 fins al diumenge 20 els cinemes Texas de Barcelona s’ompliran d’estrenes, preestrenes i passis de films, documentals i curts en català, una molt bona oportunitat de poder veure films nominats als Premis Gaudí que s’han de lliurar el proper 27 de gener. Si llegiu i mireu la televisió  en català, us perdreu la cita del cinema en català?

A continuació us detallem el programa:

Dimecres 16 de gener – Inauguració

20:00 – Presentació de Tocats pel foc de Santi Lapeira (30’)

A una petita barraca de la perifèria de Barcelona hi arriba un personatge clandestí i misteriós a conviure amb la família. Entre converses a la vora del foc trasbalsarà la vida quotidiana posant en qüestió aquells pilars que fins aleshores els semblaven inamovibles: la propietat, la llibertat i la dignitat. Adaptació al cine de la novel·la escrita per Manuel de Pedrolo l’any 1959 i publicada per primer cop el 1976.

Sant Martí d’Albert València i David Ruiz (80’)

Dos nois hippies que agafen un parell de noies fent autostop i tots plegats tenen la intenció de passar-ho d’allò més bé en un d’aquests festivals estivals de música que hi ha per Catalunya. Una parada tècnica per fer nit al poble de Sant Martí no acabarà de sortir com els protagonistes esperen. A la Catalunya rural i profunda hi ha molta gent estranya que els de ciutat no acaben de comprendre…

 

Dijous 17 de gener

16:00 – Petra de Jaime Rosales (107’)

La Petra no sap qui és el seu pare. Després de la mort de la seva mare inicia una recerca que el condueix fins en Jaume, un cèlebre artista poderós i despietat. En el seu camí per conèixer la veritat, també coneix en Lucas, fill d’en Jaume, i la Marisa la mare d’en Lluc. A partir d’aquest moment, la història d’aquests personatges es creua en una espiral de maldat, secrets familiars i violència que els porta a tots al límit.

18:00 – Yo la busco de Sara Gutiérrez (124’)

El Max ronda la trentena i viu amb l’Emma. Una notícia inesperada genera una bretxa entre ells dos i fa que creixin dins del Max dubtes i inquietuds que l’obligaran a sortir al carrer a mitja nit. Yo la busco és el retrat d’una amistat, la seva ruptura i l’estrany i transformador passeig per la nit barcelonina.

 

20:30 Miss Dalí de Ventura Pons (165’)

Anna Maria Dalí és quatre anys més jove que el seu germà Salvador i s’adoren. Tots dos gaudeixen de l’ambient progressista de l’Espanya republicana, confraternitzant amb grans creadors, García Lorca, Buñuel… Una arcàdia feliç a Cadaqués que es trenca amb l’esclat de les guerres europees, l’arribada de la sempre misteriosa Gala i amb l’impressionant èxit mundial de Salvador, un dels més grans pintors del segle XX.

Divendres 18 de gener

16:00 – Formentera lady de Pau Durà  (85’)

En Samuel va arribar a la Formentera hippie dels 70. Viu sense llum a la platja i toca el banjo en un bar de copes. Un dia rep la visita de la seva filla i del seu nét: ella ha acceptat un treball a França que l’obliga a anar-se’n sola. Després d’un rebuig inicial, la seva filla li demana suport. Obligat a fer-se càrrec del nen, Samuel emprendrà un viatge iniciàtic cap a les ombres del seu paradís.

 

18:00 – Com si fos ahir capítol de dilluns 21/1

19:30 –  Serrallonga (Episodi 1 i 2) 3h

Joan Sala, àlies Serrallonga, es veu obligat a deixar la seva dona i fills i escapar de la justícia per haver comès un crim en defensa pròpia, i se suma a la banda de bandolers a la qual pertanyen els seus germans i de la qual és cap un vell enemic de la infància, Antic. Serrallonga i Antic s’enfronten; Antic és arrestat i s’allista a les tropes de l’exèrcit espanyol.

Dissabte 19 de gener

16.00 – Ernest & Celestine de J. Cheng y J. C. Roger (55’)

L’Ernest és un os gran amb esperit d’artista i un cor generós. Amb ell viu la Celestine, una rateta òrfena que fa temps va acollir a casa seva. Junts viuran tota mena d’aventures mentre es preparen per a l’arribada de l’hivern. Una nova adaptació dels populars contes infantils de Gabrielle Vincent, plena d’encant i valors positius, que manté la bellesa de les il·lustracions originals.

 

18:00 –  Jean-François i el sentit de la vida de Sergi Portabella (90’)

En Francesc és un noi de 13 anys que descobreix El mite de Sísif, d’Albert Camus i queda fascinat. A partir d’aquest moment es fa dir Jean-François i decideix convertir-se en existencialista. El seu nou objectiu serà anar a Paris a trobar a Camus. La Lluna, una adolescent que viu el present, l’acompanyarà amb una condició: fer una parada pel camí per trobar-se amb el noi francès amb qui va tenir una historia l’estiu passat.

20:00 –  Sessió de curtmetratges en llengua catalana (100’)

Desmuntant Leica de Joan Vall (25’)

El documental Desmuntant Leica està escrit i dirigit per Joan Vall i tracta sobre la figura del fotògraf Horaci Seguí, un professional que fotografiava amb molt afecte a tothom i de la seva experiència professional. Seguí va ser durant molts anys un dels fotògrafs oficials del Barça i moltes de les instantànies més famoses del club són obra seva.

Vaca de Marta Bayarri (14’)

La Marga treballa en un escorxador i viu atrapada en una vida rutinària que no la satisfà. Un dia té l’oportunitat de ser algú diferent, però per aconseguir-ho necessitarà trobar ajuda i això no serà tan fàcil.

L’escarabat al final del carrer de Joan Vives (20’)

L’Amadeo viu en un tranquil poble de València, i des que va morir la seva dona, es dedica en cos i ànima a tenir cura del seu sogre invàlid, el senyor Agustín. Un bon dia, Lolín, la mare de la peixatera, tindrà una premonició en decapitar una anguila: a l’Amadeo li queden set dies de vida.

Clandestí d’Ivan Mulero i JR Armadàs (10’)

En Pol i en Xevi estan nerviosos. Han quedat a les 5:45 de la matinada amb una persona desconeguda. Mentre esperen que arribi, saben que corren perill. Al cotxe hi porten mercaderia sensible. Si els enxampa la policia tot un operatiu que porta mesos gestant-se pot desmuntar-se com un castell de cartes.

Alçades de Judith Colell i Joan Giralt (30’)

La celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya és ja un  ser un moment clau en la història de Catalunya. Aquest documental fet a partir d’imatges cedides per la ciutadania i els mitjans locals retrata la jornada electoral a la ciutat de Sant Cugat.

22:00 –  Doctrina de Joan Frank Charansonnet

La pel·lícula Doctrina: el pecat original i la reinserció aborda el tema de la doctrina Parot seguint a un violador i assassí en sèrie que ha estat vint anys a la presó i que, gràcies a l’anul·lació de la seva condemna, surt en llibertat. La reacció de la ciutadania i la del propi exconvicte ens conviden a reflexionar sobre conceptes com el càstig, el perdó i la dicotomia entre la bondat i la maldat humana.

 

Diumenge 20  de gener

16:00 – La increïble història de la peragegant de Philip Einstein (88’)

A Vilasol hi viu l’elefant Sebastià i la gata Mitxo. En Sebastià, la Mitxo i els habitants de Vilasol estan molt tristos perquè el seu estimat alcalde, en Jeremies Severí Bartolomé Olsen ha desaparegut. En absència d’en JB, el vicealcalde Twig ha pres el poder. El seu pervers nou ajuntament li fa ombra a la vila, i en Twig amenaça amb quedar-se amb el càrrec d’en JB per sempre. Caldrà trobar el vell alcalde per restablir l’ordre al poble…

 

18:00 – Les distàncies d’Elena Trapé (100’)

L’Olivia, l’Eloi, el Guille i l’Anna viatgen a Berlín per visitar per sorpresa al seu amic Comas que fa 35 anys. Aquest no els rep com ells esperaven i durant el cap de setmana les seves contradiccions afloren i l’amistat es posa a prova. Junts descobriran que el temps i la distància poden canviar-ho tot.

 

20:00 – Cinema amb ç de Cris Gambin i Toni Pinel  (60’) + Q&A

Per què no es fa més cinema en català? Per respondre aquesta pregunta els directors Cris Gambín i Toni Pinel entrevisten directors, guionistes, productors, programadors de festivals i periodistes especialitzats en cinema per conèixer de 1a mà els problemes de la llengua catalana aplicats al cinema.

 

22:00 – Cançó per a tu d’Oriol Ferrer (100’)

Barcelona 1966. La Laia compagina els seus estudis de Dret  amb la seva passió: la música. Surt amb l’Ignasi, un noi de la mateixa carrera que, sota el pseudònim de “Sèneca”, escriu uns brillants discursos contra el règim franquista. Però la Laia té un problema: el David, el millor amic de l’Ignasi, és un nen de casa bona d’allò més repel·lent que no suporta. Tot canvia quan la Laia descobreix que “Sèneca”, en realitat, és David, i que darrere la seva aparença frívola, s’hi amaga una persona sensible.

AnteriorCINECLUB VIC. Hero
SegüentETC TEATRE. Paraules d’amor
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.