Quan dic a algú que treballo de mare de dia, la majoria de vegades hi ha una reacció molt concreta: obren els ull com dues taronges i es tiren una mica enrere, suposo que per donar temps al cervell per buscar què coi és això de “mare de dia”. Deuen pensar mil i una coses com una mare que fa de dia, un dia que fa de mare, una mare que a alguna cosa amb el seu fill, una mestra que fa de mare, una mare que fa de cangur…

Per una banda, m’encanta explicar infinitat de vegades en què consisteix la meva feina i com gaudeixo fent-la mentre de passada aporto el meu granet de sorra a difondre aquesta gran professió. Però per altra banda, m’encantaria que aquesta feina fos reconeguda a nivell fiscal, ja que en fer-me autònoma la meva gestora no sabia com fer-ho pel simple fet que no hi ha cap epígraf específic o similar per al servei que donem, una feina que s’està gestant des de l’Associació de Mares de Dia, Llars de Criança.

Però, què és una Mare de Dia?

Des de Llars de Criança s’ha elaborat el següent text explicatiu:

Les mares de dia oferim un servei d’atenció personalitzada a la primera infància des d’un ambient familiar. Es tracta d’un recurs per a la conciliació de la vida familiar i laboral, a més d’una alternativa a les escoles bressol tradicionals. Una mare de dia és una educadora professional que ofereix a la seva pròpia llar, adaptada i equipada, un servei d’atenció i cura del menor d’entre 0 i 6 anys, en grups reduïts (entre tres i quatre infants màxim) i en un ambient acollidor i càlid.

Aquestes característiques del servei fan que sigui més senzill atendre, observar i identificar les veritables necessitats educatives i emocionals de cada infant, i donar-los una resposta de qualitat. Es tracta d’un acompanyament amorós i respectuós, on cada infant pot ser ell mateix, on cohabiten els seus ritmes interns, les seves necessitats autèntiques i el respecte a la seva persona. 

Els infants són els protagonistes de la seva pròpia història i l’adult acompanya i té cura de l’ambient per tal que sigui segur i adequat a cadascuna de les seves necessitats.

mare de dia

I quin és l’origen d’una mare de dia?

El servei de mare de dia està implantat fa temps a molts països europeus, però a l’Estat Espanyol només porta alguns anys. Estan considerades un servei social de la mateixa categoria que l’escola infantil, i per això el servei està subvencionat.

Saber on neixen els projectes de mares de dia no és tan senzill, ja que sorgeixen iniciatives similars gairebé al mateix temps en diferents països europeus, com a resposta a les necessitats dels pares i mares de conciliar la vida familiar i laboral i poder oferir un entorn més familiar als seus fills.

A França s’anomenen assistante maternelle, a Anglaterra childminder, a Austira Tagesmütter… En aquests països la figura de les mares de dia existeix des dels anys 70, tot i que les primeres experiències van tenir lloc bastants anys abans a Suècia. És un servei reconegut oficialment i existeix una preparació específica, la qual cosa fa que l’Estat en reguli la formació i el funcionament.
A Alemanya és on va sorgir l’organització i professionalització de la iniciativa, quatre o cinc mares treballadores es turnaven per cuidar als seus fills una vegada per setmana. A França va aparèixer la nu-nu, senyora que cuidava a diferents nens a casa mentre els pares treballaven. A Alemanya els ajuntaments subvencionen i gestionen aquest servei des de fa anys; i a Anglaterra se sap que el 80% dels infants menors de tres anys són cuidats per mares de dia.

Al 2003, a l’Estat Espanyol l’activitat va sorgir gairebé de forma simultània a Navarra, amb la iniciativa Casas Amigas, promoguda per la Fundació Gaztelan, i a Madrid, sorgida de l’entorn de la pedagogia Waldorf, i que ha donat lloc a la creació de l’Associació Madre de dia. Però les gestions realitzades per les iniciatives de Navarra i Madrid davant el Govern han donat resultats diferents. A Navarra, les Casas Amigas estan reconegudes legalment des del 2006 a través de l’Orde Foral 27/2006, i el seu funcionament i formació estan regulats. A Madrid, recentment s’està començant a regular l’activitat de les mares de dia.

El moviment de les mares de dia sorgeix a l’Estat Espanyol en un moment en què hi ha una forta aposta per part de l’Estat a oferir solucions institucionals per atendre els infants a partir dels quatre mesos d’edat i en contrapart apareixen professionals de la psicologia infantil que qüestionen aquest model perquè consideren que no satisfà les necessitats autèntiques dels més petits.

A Catalunya cada vegada hi ha més experiències de mare de dia i la primavera de 2013 es funda l’Associació Llars de Criança amb el principal objectiu de formalitzar, legalitzar i donar a conèixer aquesta figura, tal com ja és una realitat en diferents països d’Europa. A Sant Feliu de Guíxols (Girona), va existir el projecte de les mainaderes, com la primera iniciativa subvencionada en la línia de les mares de dia, promogut per l’Escola Bressol Oreneta, finançat per l’ajuntament del municipi i subvencionat per la Generalitat i el Ministeri d’Educació.

Com heu vist, hi ha molta feina feta però encara més feina per fer, però el que és més important és la feina que es fa dia a dia a totes les llars que acullen infants. Per totes elles el meu reconeixement, agraïment i el meu suport més sincer.

Ara ja sabeu què coi és això d’una mare de dia i espero que mica en mica, quan la gent em pregunti de què treballo, deixin de sorprendre’s quan els hi expliqui.

AnteriorÀlex i Alícia Gorina presenten “Whatching Peeping Tom” a l’ETC
SegüentMysteryNet. Misteris en línia
Avatar photo
Em dic Anna Prat i Fontseca, tinc 34 anys i sóc mare d’en Guiu, nascut el 23 de desembre del 2014, i parella d’en Xevi, un company de vida que em fa créixer i estimar el dia a dia i apreciar els petits detalls que la vida ens brinda. He de dir que em va costar molt saber què volia ser de gran, ja que sóc mestra d’educació infantil amb menció d’art a l’escola, integradora social i intèrpret de llengua de signes. Amb el temps m’he adonat que el camí que he recorregut tan a nivell educatiu com laboral, ja que tinc experiència en el món de l’educació i el lleure i en educació especial, m’han ajudat a sentir-me preparada i valenta per iniciar aquest projecte amb confiança i seguretat: “Carantoines, mare de dia a Tona”. Neix el setembre de 2015, ja que em permet ser la mestra i la mare que visualitzo en el meu ideal i al mateix temps conciliar la vida laboral i familiar tan de la meva família com de les famílies que confien i confiïn en aquest projecte. I amb aquest projecte al damunt, se'm convida a escriure a L'Escriba cada quinze dies sobre el que més m'agrada: criança, infància, educació, literatura infantil, activitats i experimentacions sensorials i altres temes relacionats.