Viatges amb el Charley, ara amb edició catalana de Viena dins la col·lecció El cercle de Viena, és un llibre de l’escriptor nord-americà John Steinbeck. Conegut per les seves novel·les i narracions i havent guanyat ja el Premi Pulitzer l’any 1940 amb El raïm de la ira, Steinbeck segueix explorant l’ànima dels Estats Units, però aquesta vegada no ho fa a través de la ficció, com en la novel·la citada anteriorment ni en Homes i ratolins (1937) o Al Este del Edén (1952), sinó agafant una camioneta convertida en autocaravana i el seu gos Charley i posant-se a fer quilòmetres.

El resultat de tot plegat és un llibre de viatges fantàstic que val la pena de compartir amb l’autor. Resident a Nova York i ja amb 58 anys, Steinbeck emprèn un viatge que el portarà de l’Est a l’Oest dels Estats Units i de tornada a casa. En el primer capítol ja ens avança que cada viatge és únic, que no n’hi ha dos d’iguals i que els plans i les prevencions no serveixen de res. L’autor, a més, té la necessitat de sentir els canvis que s’estan produint al seu país de primera mà i no només a través dels llibres i dels diaris. “Els meus records estaven distorsionats pel pas de vint-i-cinc anys”, diu. Ja és hora, doncs, que es torni a posar en marxa. 

Des de les primeres pàgines, el lector s’adona que Steinbeck maneja la ironia de forma magistral tant quan parla d’ell mateix com de tothom qui es va trobant pel camí mentre condueix un camió rebatejat com a Rocinante que carrega quatre vegades més del que li caldria. En aquest cas, el seu Sancho Panza particular és un gos vell i francès conegut amb el nom de Charley: 

“De fet, es diu Charles le Chien. Va néixer a Bercy, als suburbis de París, i va ser ensinistrat a França, i tot i que coneix una mica l’anglès-caniche, només respon immediatament les ordres rebudes en francès.Si no, les ha de traduir i va més lent.” (p. 16)

Com a lectors, acompanyem Steinbeck i Charley més de setze mil quilòmetres, travessant estats tan diferents com Montana, Califòrnia o Texas, però el més important és la reflexió que l’autor fa de les situacions i la gent que es troba pel camí i que l’ajuden a respondre com són els habitants dels Estats Units en un 1960 en què es troba uns estats del sud amb un component racista que el fastigueja “fins a la nàusea”. Steinbeck viu amb horror l’escarni públic de les dues criatures negres matriculades en una escola de Nova Orleans. Encara falten tres anys per la marxa a Washington de Martin Luther King, però l’autor és conscient de la importància que té la qüestió racial i no s’està de parlar-ne.

Viatges amb el Charley és un relat esplèndid per tots aquells que vulguin conèixer una mica més no solament un país tan divers com els Estats Units, sinó un autor de primera categoria que només dos anys després de publicar aquest llibre va rebre el merescut Premi Nobel de Literatura.

AnteriorPalmarès del TerrorMolins 2019
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Vaig estudiar Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i soc professora de llengua i literatura catalanes. Llegeixo molt, escric i viatjo tant com puc. He publicat una novel·la, "Abraçaràs el riu i sabràs qui ets (Llunydelramat 2022) i un llibre de viatges, "De Vancouver a Whitehorse" (El Toll, 2016). M'agrada compartir el que llegeixo al compte d'instagram @llibretes_i_llibres