Títol: Si venimos del mono ¿Por qué somos tan cerdos?
Autor:  Big Van científicos sobre ruedas
Any de publicació: 2016
Editorial: La esfera de los libros

 

Aquest és el segon llibre de Big Van científicos sobre ruedas. També és el segon que llegeixo i recomano. Normalment les segones parts mai són tan bones, però aquest cas n’és l’excepció. Considero que aquest segon llibre, dedicat a resoldre els dubtes que el públic dels seus monòlegs o les persones els demanen via twitter, és inclús millor que el primer.

Un llibre molt àgil i fàcil de llegir que dóna resposta a 107 preguntes d’una manera científica però alhora amb humor, que han anat recollint i seleccionant durant tres anys. Són preguntes que tots hem sentit alguna vegada en el nostre dia a dia i fins i tot algunes formen part de la saviesa popular. Alguns exemples són: ¿Es verdad que beber cerveza quita la resaca?, ¿Realmente solo usamos el 10 por ciento del cerebro?, ¿Por qué se nos arrugan los dedos cuando están mojados?, ¿Por qué es tan difícil curar el cáncer?, ¿Es  verdad que cuanto más te afeitas más vello te sale?

Cada pregunta sol constar d’unes tres pàgines. A l’inici es comença per indicar la procedència de la pregunta (twitter o regió geogràfica), continuant per una curta resposta irònica que desencadena una explicació científica. Un exemple en seria: “¿Por qué son malas las cabinas de rayos UVA? (Twitter). Porque terminarás pareciéndote a Julio Iglesias, y eso es un riesgo casi inasumible. La radiación ultravioleta es un conjunto de ondas electromagnéticas invisibles al ojo humano que nos llegan del sol. Se dividen en varios tipos dependiendo de su longitud de onda….”.

Una de les millors coses del llibre és que pots jugar amb ell. M’explico: pots escollir el recorregut de preguntes que més t’agradi. El llibre comença amb un apartat d’instruccions on literalment diu: “Nuestro mundo y la ciencia que trata de explicarlo tienen múltiples lecturas, como este libro”, i és que és molt cert, perquè la ciència té molts camins diferents per recórrer, ja que unes mateixes dades ens poden donar informació diferent depenent de com les estudiem. Així doncs, podeu escollir l’itinerari per matèries: mates, química, biologia… O bé itineraris alternatius com ara mambo sabrosón, el hombre perfecto, ciencia gamberra, rumores, bulos y curiosidades… Cada un d’ells té un símbol que vas seguint i t’indica quina és la següent pregunta que has de llegir. Al final del llibre hi ha el recull de les preguntes per a cada itinerari, així com altra informació: a llista de hastags o les descripcions dels autors, això sí, sempre amb molt d’humor.

Si teniu preguntes sobre ciència no dubteu en escriure’ls per Twitter o Facebook i potser sortireu en el pròxim llibre.

Juga amb la ciència mentre aprens!!!

AnteriorLes mentides de l’amor en la literatura i el cine
SegüentAquest divendres al cinema…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.