Si parlem de llibres de ciències L’origen de les espècies no hi podia faltar. És el llibre de ciències per excel·lència. En ell s’explica la teoria de la selecció natural o, en altres paraules, l’evolució de les espècies. S’hi explica per què tots els éssers vius (les plantes, els animals, bacteris…) som així, com hem canviat des de l’origen fins a l’actualitat, perquè hem canviat, quin és el motor d’aquest canvi…

La selecció natural és el canvi que es dona en les espècies durant la lluita per la vida. Quan les espècies competeixen per sobreviure es poden donar petits canvis en els seus gens. Si aquests canvis són beneficiosos per a les condicions en què viu aquesta espècie, tindrà més probabilitats de sobreviure i de tenir descendència i, per tant, els seus canvis passaran a les futures generacions. Serà seleccionat naturalment. De forma inconscient i gradual, aquests canvis en el temps es van acumulant i acaben derivant en noves espècies.

L’autor d’aquest llibre és Charles Darwin (1809-1882), considerat el pare de la biologia, precisament pel descobriment sobre com evolucionen les espècies, quelcom que va explicar en aquest llibre. El que us presentem és una adaptació del llibre de Darwin per més amena la lectura i amb un llenguatge més actual, ja que L’origen de les espècies es va publicar per primera vegada el 1858, en anglès i el seu títol original era On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.

Darwin diu literalment sobre la selecció natural: “A més, estic convençut que la selecció natural ha estat el mitjà principal de modificació, però no pas l’exclusiu”. Ell encara no coneixia les mutacions. De fet, tampoc no coneixia les lleis de l’herència descobertes per Mendel l’any 1865, ja que tot i ser conetanis mai no es van conèixer. El propi Darwin reconeix saber poc sobre com es transmeten genèticament els canvis i afirma que “les lleis de l’herència són força desconegudes”. Però tot i així, va ser capaç de descobrir i evidenciar un dels mecanismes de l’evolució: “aquestes conservacions de les variacions favorables i el rebuig de les perjudicials jo l’anomeno selecció natural”.

Un dels punts més importants d’aquesta teoria és apostar per un origen comú en totes les especies, en altres paraules un avantpassat comú. Cada espècie no ha estat creada de forma independent sinó que han descendit d’una altra hi ha anat evolucionant.

També ens parla de transgènics malgrat que ell no sabia quèeren. Tot i així, comença a sospitar que els humans tenim el poder de canviar les espècies segons les nostres necessitats. La clau és el poder d’una selecció acumulativa de l’home: la natura dóna variacions successives; l’home les concentra en direccions determinades que li resulten útils per a ell mateix”. La capacitat de canvi de les espècies domèstiques és un exemple de la capacitat de variació de les espècies i una evidència per refusar que Déu les ha creat.

És un llibre que tot i no ser una novel·la aconsegueix enganxar-te des del primer moment fins a l’últim i recórrer amb Darwin els diferents experiments que va fer demostrar amb evidències la consistència de la seva teoria. Una de les teories més importants de la ciència que continua vigent molts anys després. No us perdeu l’oportunitat de gaudir-lo.

AnteriorQuè veurem al 66è Festival de San Sebastián
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.