Històries de postguerra

1569

El-món-per-un-foratEl món per un forat, de Maria Vilanova Vila-Abadal, va ser la guanyadora de la XX edició del Premi Narrativa Ciutat de Manlleu. Divendres passat, en un acte a la Biblioteca de Manlleu, van presentar-ne l’obra editada i publicada per Témenos Edicions.

La novel·la ens narra les penúries i la vida de la família del mas Torrentada, prop de Vidrà, durant la postguerra espanyola. Encara que la història sigui imaginada i la situació, ficció, l’autora va assegurar que molts dels espais geogràfics són fàcilment localitzables i que els personatges estan farcits d’aquelles persones que han passat per la seva vida, sobretot aquelles que dibuixen el seu record d’infantesa de quan passava els estius a Vidrà.

A la història ben travada i a la contextualització de les escenes no hi falta, en cap cas, el precís i ben trobat llenguatge. De fet, Jordi Dorca, filòleg i prologuista del llibre, va recalcar durant la presentació la bona feina de Maria Vilanova i la gran riquesa lingüística de la història que amb un llenguatge castís d’ambient rural recupera mots actualment perduts o oblidats.

Amb poc més d’una cinquantena de pàgines, doncs, podreu trobar una colla d’ingredients que us ajudaran a construir el Vidrà d’abans i una de les moltes històries que queden per explicar d’aquest període fosc de la nostra història.

AnteriorPassatemps i pistes!
SegüentLa llengua anglesa. D’Artur Cuyàs i Arengol