S’acosta Sant Jordi, el dia del llibre, i amb ell nombroses recomanacions literàries, per a totes les edats i gustos. Aquí teniu la meva.

El gran llibre de les emocions, de l’editorial Parramón, és una obra per llegir en família contes que ens ajuden a potenciar les competències emocionals de petits i grans.

El llibre, escrit per d’Esteve Pujol Pons,  amb la col·laboració de Rafael Bisquerra Alzina, ambdós psicòlegs i pedagogs especialitzats en educació emocional, està format per vint contes. Alguns són rondalles populars o llegendes de diferents països del món, d’altres fragments de textos d’escriptors com Jacint Verdaguer, Homer o Shakespeare, tots ells adaptats i versionats per Esteve Pujol, qui aporta dues historietes més inspirades en la seva vida quotidiana.

Cada conte està introduït per una part teòrica breu i clara on s’exposa el concepte que treballa el conte, la qual cosa posa en situació al lector per identificar en el text l’emoció, valor o aprenentatge que s’hi exposa. I, cada conte es conclou amb un petit text que convida a reflexionar.

Vint contes i vint conceptes bàsics d’intel·ligència emocional i relacional: resiliència, emocions bàsiques, empatia, assertivitat, autocontrol… introduïts de forma senzilla i directa i exemplificats amb històries que conviden a pensar.

Un dels aspectes que més m’ha cridat l’atenció en començar a llegir ha estat l’estructura del llibre. Els autors han classificat els vint contes en tres parts titulades: “Des de mi…” (primera part), “…Vull anar…” (segona part), “…Cap als altres” (tercera part); si llegim els tres títols de forma seguida, ens surt la frase “Des de mi vull anar cap als altres” que és el l’objectiu del llibre: ensenyar a reflexionar sobre un mateix per aprendre la millor manera per relacionar-nos amb els altres.

El llibre comença amb “Des de mi…”, la part que permet conèixer-se a un mateix: les pròpies emocions, les qualitats personals i la gestió de les emocions desagradables com la tristesa, la por o la culpa. Segueix amb “…Vull anar…”, on es posa en valor la importància de la voluntat i la fortalesa per seguir endavant amb coratge, constància, responsabilitat, resiliència. I acaba amb “…Cap als altres”, que permet reflexionar sobre la relació que establim amb els altres, és a dir, la manera en què els tractem i ens tracten. En aquesta part hi trobem conceptes com l’empatia, l’assertivitat, el perdó o l’agraïment.

Val la pena destacar el vocabulari que s’utilitza, no només aquell que fa referència a aspectes d’educació o intel·ligència emocional (que també), sinó al que trobem en els relats, perquè són mots que enriqueixen i amplien el nostre lèxic, i per això us aconsello llegir cada conte amb un diccionari al costat. En la introducció, es comenta el fet que hi haurà paraules que segurament els infants no coneixeran, però no s’han de preocupar, ja que les poden demanar als grans, però hi ha conceptes i paraules que no són fàcils d’aclarir. Així doncs, la meva recomanació és que, si llegiu els contes i conceptes en família, primer en feu una lectura individual i intenteu conèixer el significat de tots els mots.

Les il·lustracions que acompanyen els textos de “El gran llibre de les emocions” van a càrrec de Carles Arbat, que s’ha ocupat d’omplir pàgines senceres amb personatges i espais plens de detalls. Les expressions facials dels protagonistes de les imatges tenen un paper important en el llibre, ja que reflecteixen les emocions que aquests senten i experimenten. Carles Arbat il·lustra a la perfecció les històries i les explicacions didàctiques d’Esteve Pujol i Rafael Bisquerra.

El gran llibre de les emocions de l’editorial Parramón és una autèntica delícia, un tresor per compartir en família, un llibre per llegir conjuntament abans d’anar a dormir o en moments de calma i reflexió. En definitva podem dir que és un conjunt de contes per posar paraules a emocions o introduir conceptes, treballar la gestió emocional, l’autoestima i la relació amb els altres. És una gran eina per treballar la intel·ligència emocional i, alhora, enriquir el nostre vocabulari amb paraules exquisides.

AnteriorEl vi fa sang, crònica d’unes quantes morts anunciades
SegüentEls microrelats que sortiran a la nostra revista de Sant Jordi
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.