Aquest cap de setmana passat l’Espluga de Francolí s’ha vist inundada de novel·la negra. La quarta edició del festival El vi fa sang ha estat un gran èxit de públic i de ponents. Amb una oferta cada vegada més àmplia i amb un nivell cada vegada superior, les taules de presentacions de novetats, autors i obres han tingut una gran acollida. A més, enguany hi ha tingut un pes important la figura de Manuel de Pedrolo, any commemoratiu del seu naixement i s’ha tingut un record especial per Jordi Tiñena, escriptor de novel·la negra que ens va deixar encara no fa ni un mes.

Aquesta aposta cultural més que consolidada, a més, premia cada any una figura nacional i una figura internacional. Aquest any Antoni Serra, membre d’Ofèlia Dracs i autor de més de 50 obres, ha acceptat el premi nacional. Serra, amb un humor que el caracteritza va donar el tret de sortida al seu discurs a mode de conversa amb l’autora també del gènere Margarida Aritzeta. Les seves paraules no van deixar indiferent a ningú: “Venc directe de ser a l’infern amb na Marilyn Monroe i na Gloria Swanson i he vengut aquí directament perquè na Margarida m’ha promès calçots de Valls, però jo no som res, jo només som una lesbiana que ha viscut a la seva manera i que ha fet allò que li ha passat pels ovaris. No crec en la novel·la negra, crec que un escriptor ha de fer allò que li passa pels ovaris”.

Per altra banda Massimo Carlotto, autor del gènere italià important expert en política, migració i exili (per haver-ho viscut de primera mà), va acceptar el premi internacional. A diferència de Serra, Carlotto de posat més seriós va oferir una conversa a dues bandes amb l’estudiós, professor de la Universitat de Salamanca i escriptor Àlex Martín i amb el traductor i escriptor Pau Vidal. La conversa va tenir un to força més polític i social enfocat en l’actualitat del país i del que ell ha viscut. A més, ens va oferir en primícia que el seu proper llibre serà editat en primícia, abans que qualsevol altre idioma, en català, fet que va fer que el públic esclatés amb aplaudiments i agraïments.

A tot això s’hi ha de sumar les intervencions especials d’Anna Maria Villalonga, comissaria de l’any Pedrolo, i Adelais de Pedrolo, filla de l’autor, que han ofert un gran homenatge al mestre del negre en català. Seguint aquesta línia i dins aquest marc, l’escriptor i periodista mallorquí també ha presentat el seu Manuel de Pedrolo, manual de supervivència.

Tot el festival ha estat amanit amb una gran i àmplia varietat de vins de la DO de la Conca de Barberà, fet que ha permès fer una fusió entre els vins de la terra i la novel·la negra catalana extraordinaria.

AnteriorETC TEATRE. T’ho diré tot cantant
SegüentEl gran llibre de les emocions
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.