Construïm un jardí ple de natura, ple de vida

1626

Títol: Natura al teu jardí
Autor: Albert Ruhí Vidal
Any de publicació: 2007
Editorial: BRAU

Ara que s’acosta el bon temps hi ha més ganes que mai de sortir al jardí o al balcó. I tant per tant, es podria posar el jardí o balcó com més bonic millor. Un jardí ple de vida és un jardí acolorit, però… com es pot tenir un jardí viu?

Aquesta podria ser la pregunta que volia respondre l’autor del llibre. Resulta que potenciar la biodiversitat del jardí es pot fer de moltes maneres diferents. No és excusa la mida de l’espai que tinguem, perquè amb aquest llibre pots crear un oasi en el balcó més petit o fins i tot en un terrat comunitari.

Potser la mida no importa però si l’aigua. L’aigua és un element escàs i fonamental per la vida i, per tant, si volem un racó ple de diversitat, necessitarem aigua sí o sí. Una manera d’incorporar l’aigua és amb les basses, que poden ser temporals o durar tot l’any. Una bassa ens pot aportar moltes espècies diferents; les primeres que ens vindrien a la ment són les plantes i els peixos, però n’hi ha moltes més com els invertebrats aquàtics i els aeris (com els gasteròpodes aquàtics o les libèl·lules), els amfibis (tritons i granotes entre altres), ocells, etc. Construir una bassa no és tan complicat com sembla, ni requereix materials gaire sofisticats; en tenim prou amb paper de diari i lona per fer-la nosaltres mateixos.

Un cop solucionat el problema de l’aigua els altres problemes que hem de superar són les dificultats per trobar menjar i casa. Segons el menjar que proporcionem al nostre espai vindran uns animals o uns altres. Per exemple, en funció de les plantes que tinguem, vindran unes o altres papallones. Una altra opció per fer venir els ocells és proporcionar-los caixes niu i menjadores, així solucionem els dos problemes alhora. Però atenció, com molt bé indica el llibre, no podem col·locar-los junts, sinó que les caixes i les menjadores han d’estar separades. Aquest és un dels molts comentaris que ens ajudaran a no cometre cap error a l’hora de dissenyar el nostre oasi personal.

A més, el llibre ens proporciona plànols per construir la caixa niu que desitgem, ja que en podem trobar de molts tipus. Si canviem la mida del forat, podran entrar unes o altres espècies, per exemple per a la mallerenga carbonera (Parus major) la mida de l’obertura ha de ser de 30 mm. Però a més, també podem canviar la forma en funció de quines espècies desitgem en el nostre jardí; podem escollir entre ocells, òlibes, rapinyaires, ratpenats, eriçons i, fins i tot, abelles. Com podeu veure, hi ha caixes per a tots els gustos.

Si en canvi us decanteu per les menjadores, tingueu present que en funció de l’aliment que escolliu, la menjadora haurà de ser de diferent tipologia i atraurà ocells diferents.

 

 

Ara només queda pensar com volem que sigui el nostre oasi, quines espècies volem que vinguin i començar la transformació del nostre espai.

AnteriorEl oscuro océano sin fin, de Boris Mosso
Següent‘Kung Fu Girls’ la retrospectiva de les Nits de Cinema Oriental de Vic
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.