Seguim amb el nostre repte mensual literari, aquesta vegada per parlar de llibres on el periodisme hi té un pes important. De llibres escrits per periodistes n’hi ha per donar i per vendre, i protagonitzats per periodistes també: segur que heu llegit més d’una novel·la on aquests testimonis de la realitat s’acaben ficant de quatre potes en casos criminals i acaben assumint el paper de detectius. Al Book Challenge d’aquest mes, anem més enllà, i us recomanem alguns llibres on les tècniques narratives dels gèneres de ficció es converteixen en la millor manera d’explicar la realitat.

A sang freda, Truman Capote

Aquesta obra mestra és considerada una de les referències de la “novel·la de no-ficció”, un gènere literari que utilitza tot el potencial de la narrativa per explicar casos reals. A través de les seves pàgines, Capote ens explica el tràgic assassinat de la família Clutter a Holcomb, un petit poble de Kansas, tot abocant-hi el resultat de sis anys d’investigació i escriptura. La trama, els diàlegs i l’acurat ús del llenguatge permeten al lector conèixer a fons la personalitat dels assassins i de les seves víctimes mentre s’endinsen en un relat negre i morbós.

 

La foguera de les vanitats, Tom Wolfe

Sense tenir les limitacions d’un cas real, el pare del Nou Periodisme fa una sàtira de la Nova York dels anys 80 a partir del personatge de Sherman McCoy, un yuppie de Wall Street que, en els seus pensaments es fa anomenar l’Amo de l’Univers. Una visita accidental i accidentada al Bronx amb la seva amant acaba desencadenant una sèrie de complicacions que faran trontollar la seva vida acomodada. L’opulència, la lluita de classes, el racisme, la morbositat periodística i un funcionament més que discutible de la justícia s’uneixen en un relat ficcionat però bastant fidel a la realitat.

 

Relato de un náufrago, Gabriel García Márquez

L’autor de Cent anys de solitud va exercir com a periodista. L’any 1955, va publicar al diari l’Espectador una sèrie de catorze cròniques sobre un naufragi a partir de les entrevistes que havia fet al supervivent Luis Alejandro Velasco. A la darrera d’aquestes cròniques, Gabo revela la veritable raó per la qual es va produir el naufragi, una versió que divergeix molt de l’oficial. El llibre recull aquestes cròniques, que conformen una novel·la colpidora.

AnteriorAquest dijous al cinema…
SegüentCiutat avalot vol. 4
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.