Títol: Aggretsuko
Creador: Yeti
Distribuidora: Netflix

Aggretsuko va sorgir originalment com un conjunt de curts animats produïts per Fanworks. Recentment, Netflix els ha convertit en una sèrie animada ambientada al Japó on els personatges són animals antropomòrfics.

Abans de començar pròpiament amb la ressenya, el meu consell és que doneu una oportunitat a aquesta sèrie. Encara que els personatges semblin peluixos encantadors (podrien encaixar perfectament en uns dibuixos animats destinats a preescolars), no us deixeu enganyar per les aparences, la sèrie està dirigida a un públic adult, ja que està carregada d’humor àcid i és una crítica a la cultura laboral japonesa: jornades inacabables, trasllats en trens plens, submissió als càrrecs directius…

Aggretsuko ens narra la història de la vida quotidiana de la Retsuko, una comptable japonesa, tranquil·la i amable, que s’acaba d’incorporar al món laboral en una prestigiosa empresa del districte financer de Tòquio. A diferència del que es pensava, haurà d’enfrontar-se a quantitats desproporcionades de feina i a l’assetjament laboral d’un cap despòtic i masclista. Inesperadament, la manera que té la Retsuko per desfogar-se és agafant un micròfon i deixant anar tota la seva ira amb cançons de death metal. Aquest, però, és el seu secret i no deixarà que afecti la seva imatge de noia “perfecta”.

Aggretsuko és una sèrie realista, amb una història simple però molt entretinguda que enganxa des del principi. Els personatges en un primer moment semblen plans i carregats d’estereotips; la protagonista és la víctima de tothom, el cap és un porc (literalment i en sentit figurat), també hi ha la típica xafardera, el pilota, l’amiga esbojarrada, les directives triomfadores… però, de mica en mica, anem descobrint les circumstàncies personals de cadascú i ens adonem que això només és una façana per sobreviure en un entorn laboral estressant i competitiu.

Agradarà a…

Qui vulgui conèixer una realitat del Japó allunyada dels tòpics sobre ninges, samurais i instituts. A qui li agradin les històries quotidianes i realistes amb crítica social.

No agradarà a…

A qui esperi un anime carregat d’acció, una trama complicada o poders sobrenaturals.

 

Anterior‘Adú’: la realitat de la migració
Següent“Viure perillosament”, de Gemma Pasqual i Escrivà
Avatar photo
Bibliotecària d’origen i programadora de professió. Busqueu-me entre llibres, davant de l’ordinador o estirada al sofà (refugiada sota la meva manta). No sóc gaire selectiva però com més acció, misteri i màgia hi hagi, molt millor.