El passat dimecres 21 d’octubre va sortir a la venda un llibre molt esperat pels joves de Catalunya, i sobretot pels fans d’adolescents.cat. El llibre es titula El Consultori. Tot el que no t’atreveixes a preguntar als pares.

Per saber-ne una mica més, li hem fet una entrevista a l’Elena Crespi, una de les psicòlogues que han col·laborat en la redacció d’aquest llibre  per tal que ens expliqui amb detall tot el què volem saber sobre El Consultori en format paper.

  • Sabem que es tracta d’un recull de les respostes als millors dubtes del Consultori, però… quina diferència hi ha entre el llibre i el Consultori?
    La diferència és que en el llibre, les respostes estan més elaborades i ampliades. Estan pensades perquè les llegeixi algú que es trobi en la situació de la pregunta o per algú que no s’hi ha trobat però la resposta pot ser-li útil. En el consultori del web d’adolescents.cat responem de manera més ràpida i més àgil, responent concretament al dubte que aquella persona ens està traslladant.
  • Diuen que els dubtes que es plantegen són històries reals, però… ho són?
    Totalment. De fet, quan algú ens intenta “colar” una pregunta falsa al consultori ho solem veure fàcilment, tot i que tenim l’obligació de respondre igualment. Malgrat tot, al llibre hem seleccionat aquelles consultes que els joves es troben en la seva realitat i la nostra resposta va encaminada a ajudar-los.
  • Quin és l’objectiu principal d’aquest llibre?
    L’objectiu és recollir aquelles consultes més habituals entre adolescents i poder elaborar respostes per poder donar un cop de mà. Aquest és l’objectiu principal. D’altra banda, també pretén divertir, donar a conèixer allò que preocupa als joves…
  • És un llibre dirigit als joves i als lectors d’cat o bé també als seus pares i mares, o professors i professores?
    També convidem als pares a que l’agafin, el llegeixin i tinguin present què passa pel cap dels seus fills i filles (o què hi podria passar). No pretenem espantar-los perquè no tots els i les adolescents es troben en les mateixes situacions però els dubtes solen ser-hi… i, evidentment, també als professors i professores. Sempre va bé saber quines coses preocupen als alumnes que poden tenir a classe.
  • El públic a qui va dirigit són els adolescents, però més als nois o a les noies? Creus que el llegirà més un perfil determinat de jove que un altre?
    Va dirigit tant a nois com a noies. De totes maneres, sempre solem tenir més adolescents noies que ens pregunten, per tant, és inevitable que també pensem que hi haurà més lectores femenines… Als nois (tot i que tenen tants dubtes com les noies) se’ls hi fa més difícil preguntar…
  • Com tots els lectors de la web sabem, el Consultori d’cat està dividit en 3 apartats: psicologia, sexe i alimentació. Per què heu afegit un apartat d’”amor” al llibre? Hi ha diferència hi ha entre les històries de l’apartat d’amor i les de sexe?
    Si, hi ha diferència ja que hem vist que hi ha moltes consultes que van enfocades al món de la parella, als amors platònics, a les dificultats de relació. I des d’Adolescents.cat es va pensar que era important dedicar-li un apartat ja que és un gran tema. L’amor i el sexe solen ser els que reben més consultes.
  • Continuant amb els apartats, creus que als adolescents els interessaria poder fer preguntes d’altres temàtiques diferents?
    Sí i, de fet, pregunten sobre moltes d’altres temàtiques: alimentació, autoestima, bullying, dificultats amb els pares, conflictes amb els amics i les amigues, soledat i idees de suïcidi, dificultats amb els estudis… no acabaríem mai de dir el que interessa als joves!
  • Em consta que un equip de psicòlogues ha col·laborat en l’edició del llibre: l’Helena Angel, l’Elisabet Aulet, la Sara Bujalance, la Mariona Busto, l’Helena Galé, l’Anissa Ouali, la Laia Sala, la Carlota Portabella i tu mateixa, l’Elena Crespi. Ens agradaria saber: Com ha funcionat l’edició? Hi ha alguna raó especial per la qual sou tot dones?
    La coincidència ha fet que totes siguem dones. Dins del món de la psicologia sempre hi ha més dones que homes. Hem estat nosaltres les que hem escollit les preguntes que havien de sortir al llibre i les que hem reelaborat les respostes. Vam fer un buidatge de temes, vam escollir les preguntes més representatives i vam construir la resposta en base al que ja hi havia respost, però ampliant-ne el contingut.
  • Tens una qüestió o història preferida? Si en tens, ens l’expliques?
    El que a mi m’agrada més de les consultes és que no importa que l’adolescent hagi llegit mil vegades les respostes al seu mateix dubte… necessita que li responguis el dubte a la seva pregunta en concret (encara que sigui igual a la d’un altre). Tots tenim la necessitat de que ens responguin directament a nosaltres. Per això, la combinació del llibre amb el fet de seguir responent al consultori del web em sembla fantàstic.
  • El títol és “El consultori. Tot el que no t’atreveixes a preguntar als pares”. Com a psicòloga, creus que els adolescents haurien d’atrevir-se més a preguntar als pares? O creus que potser els pares haurien de preguntar i explicar més?
    Sí, entenc que hi ha moltes coses que s’haurien de preguntar més als pares, ja que ells són el puntal que mai ha de fallar per un fill. Però hi ha d’altres qüestions… les més íntimes… que és normal que no les vulguin preguntar…
  • Per acabar, ens defineixes el llibre amb 3 paraules?
    Resolutiu, divertit i entenedor!

 

 

Anterior“Una altra pel•lícula” amb Julio Manrique
SegüentLa llegenda de Sant Jordi embolcallada pel so d’Obeses
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.