Fitxa tècnica

Títol  Travels in Alaska
Autor John Muir
Any de publicació 1915
Editorial Desnivel

 

Ressenya

El primer dia de ser Alaska i després de descobrir que les hores de ferri passaven millor llegint, vaig entrar en una llibreria a comprar-me un parell de llibres que em permetessin passar les estones mortes i descobrir una mica més aquell país on acabava d’arribar. Gairebé el primer llibre que vaig veure a la prestatgeria va ser aquest Travels in Alaska de John Muir. Després he descobert que no n’hi ha cap traducció catalana, però sí una de castellana editada per Desnivel l’any 2004.

Nascut a Escòcia l’any 1838, John Muir, va traslladar-se amb la seva família als Estats Units quan encara era un nen. Aviat va demostrar el seu interès per la ciència i la literatura. A partir de 1868 va començar a viatjar per tots els Estats Units i l’any 1879 es va embarcar cap a Alaska on va descobrir la Glacier Bay. Aquest i també els viatges de 1880 i de 1890  són els que descriu Travels in Alaska, publicat l’any 1915, després de la seva mort l’any 1914.

Tal com ell afirma en el llibre, “pels amants del salvatge més pur, Alaska és un dels països més meravellosos del món”. Per això va gaudir de cada moment d’un periple que el va portar a recórrer estrets, canals, passatges i fiords que representaven una mena de xarxa de terra i aigua d’una naturalesa bella i sorprenent. Les terribles tempestes de la zona, a més, són per a Muir l’oportunitat per veure “com es comporten els arbres d’Alaska i escoltar les seves cançons”.

La descoberta d’una glacera, que acabarà portant el seu nom, és un dels moments en què Muir mostra la seva incansable il·lusió per la naturalesa: “vam poder veure per primer cop una visió de conjunt del que més tard anomenarien la Glacera Muir; el mal temps ens l’havia ocultat quan havíem entrar a la badia.”

La visió que té Muir d’Alaska és extraordinària, parla de la bellesa de la seva naturalesa i de la duresa d’una terra inhòspita. A més, reflexiona sobre les relacions amb els indis, les seves creences i els prejudicis d’uns i altres. Tot plegat el fa un llibre molt interessant. L’edició va acompanyada d’algunes fotos de la versió original de 1915. Hi he trobat a faltar, però, un mapa detallat dels llocs que visita Muir. De tota manera, un llibre a tenir en compte per tots aquells que vulguin visitar el sud-est d’Alaska.

 

AnteriorLa Cambra secreta de Virginia Woolf
SegüentAquesta setmana al cinema…
Avatar photo
Vaig estudiar Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i soc professora de llengua i literatura catalanes. Llegeixo molt, escric i viatjo tant com puc. He publicat una novel·la, "Abraçaràs el riu i sabràs qui ets (Llunydelramat 2022) i un llibre de viatges, "De Vancouver a Whitehorse" (El Toll, 2016). M'agrada compartir el que llegeixo al compte d'instagram @llibretes_i_llibres